10 pitanja za visočke opozicionare: Nevzeta Begić (SBB), Dejan Ščepanović (SDP) i Elvedin Šabanović (ASDA)

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Razgovarao: Damir Delić Đuljić

Ovo je detektivski intervju, bit će ih još, i koristit ću ih za analizu i procjenu kakve će rezultate pojedini vijećnici, aktivisti i političke stranke ostvariti na lokalnim izborima koji će biti održani brzo, već naredne godine. Kažu da lokalnu politiku ne treba komentarisati , a ja ne odustajem od toga da smo bar malo bolji ljudi nego što bi se to dalo zaključiti iz opšte slike o Visokom i percepcije visočke vlasti u posljednjih 20, a naročito posljednje tri godine. Nevzeta, Dejan i Elvedin igraju na mojoj strani, a svaki čitalac je tu da procijeni i da li sam ja i da li su oni upravu. Mislim da nisu loši, uopšte, nimalo.

1. Koliko je stanje u Visokom danas loše, na skali od 1 do 10, uz kratko pojašnjenje? Jedan je katastrofalno, a 10 idilično.

Nevzeta: Nažalost, ocjena ispod 5. Stanje u Visokom se ne mijenja. Brojka nezaposlenih oko 7700 i više sve govori. Privredno-ekonomski razvoj skoro na poslijeratnom nivou. Nema otvaranja novih radnih mjesta. Prepucavanja i razmirice unutar SDA se negativno odražavaju na rad i kvalitet rada izvršne i zakonodavne vlasti, uopšte na Visoko, njegov razvoj i građane.

Dejan: 9 – najmanja prosječna plata u kantonu; – 8 hiljada nezaposlenih građana Visokog. Nisam ocijenio sa 10 da ostavim impresiju čovjeka koji se nada.

Elvedin: 6 . Općina Visoko kao jedinica lokalne samouprave ima dobro postavljenu zakonsku legislativu, evo npr. u oblasti okoliša je takav slučaj, međutim glavni problem je nedovoljno provođenje zakonskih akata u praksi, što je osnovni preduvjet za poboljšanje loše ekonomske slike kojoj dajem jedva prolaznu ocjenu.

2. Kada su u pitanju napuštanja političkih stranaka i mijenjanje dresova, vrijedi li tu Merlinov stih „Dok jučer ti izgleda blizu – sutra uvijek daleko ti je“?

Nevzeta: Realno, to trebaju da odgovore oni koji su promijenili dres. Iz ugla vijećnice nisam primijetila poboljšanje, samo ruku više kada trebaju da izglasaju nerealne smjernice reforme.

Dejan: Ne shvatam tu Merlinovu „pamet“. A na pitanje odgovor je jednostavan – radi se o ličnim interesima. Vijećnici prelaze iz jednih u druge stranke radi ostvarivanja interesa za sebe i svoju porodicu. Pogledajte samo uposlene u Općini ili Javni sektor za vrijeme ovog mandata i sve će vam biti jasno. Na građanima je da to primijete, zapamte i kazne svojim glasovima ako ih uopće to interesuje – mada to iskreno sumnjam.

Elvedin: Nikada nije daleko ako se radi predano sa iskrenim namjerama.

3. Šta mislite da li bi Visokom bilo bolje kada bi u Visokom postojao Opštinski odbor SDP-a, kao najjače opozicione partije u BiH?

Nevzeta: Pobjeda g-dina Fahrudina Radončića u Visokom na prošlim izborima; drugo mjesto SBB na lokalnim; cjelokupni rezultati i uspjeh SBB u državi, u svakom slučaj ne idu u prilog vaše teze najjače opozicione partije, kao i nepostojanje Opštinskog odbora iste.

Dejan: U Visokom postoji Opštinski odbor SDP-a.

Elvedin: Nemam komentar.

4. Šta mislite ko je pobijedio na nedavnim internim izborima u visočkoj SDA – Halim Zukić ili Nermin Kadrić?

Nevzeta: Pretpostavka, onaj koji je bolje lobirao ili koji je imao veću podršku iz Centrale. Nisam sigurna, pitajte njih.

Dejan: Ne bavim se mnogo unutrašnjim stvarima krivaca za sve probleme u Visokom – SDA.

Elvedin: Nemam saznanja o ovim dešavanjima.

5. Je li mirno spavate kada znate da mi Visočani u Parlamentu Federacije BiH imamo Mirzu Ganića?

Nevzeta: Lično, nemam problema sa spavanjem. Najbolje pitajte one koji su glasali za njega.

Dejan: To nije pitanje mirnog spavanja već političkog prestiža i dobro je to da imamo 2 federalna parlamentarca iz Visokog. Bar je to načelno dobro. A koliko će nam to koristi donijeti imamo 4 godine vremena da vidimo.

Elvedin: Ne razumijem pitanje.

6. Idete li na utakmice Fudbalskog kluba „Bosna“ i Rukometnog kluba „Bosna“ i smatrate li da je to obaveza visočkih političara?

Nevzeta: Iskreno, više sam naklonjena kulturnim manifestacijama i njih redovno posjećujem. Redovno čitam sva dešavanja za navedene klubove, u toku sam svega što se dešava. Želim im sve najbolje i puno sreće i uspjeha u radu.

Dejan: Ne. Obaveza vijećnika je da se bori za svoje glasače i građane uopće. Koje su obaveze političara ne znam jer nisam političar.

Elvedin: Redovno pratim utakmice NK „Bosna“, RK „Bosna“, KK „Bosna“, ŽRK „Bosna“ kao i dešavanja u ONL-u Visoko.

7. Ko je po Vašem mišljenju idealan kandidat za poziciju načelnika Opštine Visoko 2016. godine?

Nevzeta: Načelnik/ca treba da bude osoba koja će raditi u interesu svih građana. Koja će imati snage da se otrgne od minder-politike partije iz koje dolazi, uvažavajući znanja i iskustva drugih i kompromisno donositi odluke. Nadam se da će građani tu osobu prepoznati među kandidatom/kinjom SBB.

Dejan: Treba nam običan čovjek koji nije iz SDA – lišen mitova i fama o menadžerstvu – superiornom znanju o ekonomiju i svemu što se nametnulo kao preduslov za obavljanje te funkcije.

Elvedin: Idealan kandidat za ovu poziciju može i mora biti samo onaj ko može razumjeti stvarne potrebe naših građana, i nije svrha sam sebi. Takav kandidat može stvarati novu vrijednost bez koje ne vidim nikakav dalji napredak iz ove ionako dosta teške socijalne i svake druge situacije.

8. Na koga se oslanja Vaša politička stranka u pripremama za izbore 2016. godine: vjerne glasače, glasače koji mijenjaju izbor ili nove glasače. I kako i zašto?

Nevzeta: Kriza u BiH će i dalje trajati ako je i dalje ista/e politička partija na vlasti. Promjene moraju nastati ako želimo bolju budućnost. Požrtvovano zalaganje za ukidanje „bijelog hljeba“. Predan i iskren rad na svim nivoima vlasti za poboljšanje i normalizaciju uslova života građana dovodi do toga da je SBB svakim danom jači. Pored svojih vjernih glasača, ima sve veći broj novih pristalica i realan je nosilac promjena.

Dejan: SDP je bio jedna od najačih opozicionih struja svim katastrofalnim potezima većine zadnje tri godine. Sve što smo tvrdili vremenom se ispostavilo tačno; od reforme Javnog sektora do nepotizma i stranačkog upošljavanja pa sve do mitova o vodosnabdijevanju i odvozu smeća. Ako građani i dalje preferiraju „utješne laži nego neugodne istine“ onda nek izvole i opet daju većinu SDA. No i ta nova većina neće uraditi ništa ako ne pristanu na samo jedan jednostavan korak – objasne građanima situaciju u kojoj živimo – grozan socijalni i ekonomski položaj naše općine i na kraju u skladu sa tom istinom daju moguća i realna rješenja. Priče o visočkim hidrocentralama, grandioznim trgovima i turskim investicijama lijepo zvuče – i to je to, na tome se završava, na milozvučnosti, dok građani grcaju u problemima.

Elvedin: ASDA je od svog osnivanja politički faktor u usponu i ima stalno biračko tijelo, to pokazuju statistike sa svih prethodno održanih izbora do danas, te konstatnim radom na terenu pokušava pridobiti i nove glasače, što je sasvim normalno i opravdano. Pogledajte školu u Porječanima pa prosudite da li je ASDA politička stranka lažnih obećanja. Pogledajte sportsku infrastrukturu u Liješevi, pripreme za izgradnju u Kralupima, Kološićima, Grđevcu itd.

9. Podržavate li moju inicijativu da svi registrovani politički subjekti trebaju da budu obavezni godišnje posaditi po 365 stabala u okolini Visokog?

Nevzeta: Smatram da oni koji predstavljaju vlast trebaju prihvatati takvu inicijativu, dok od ostalih političkih subjekata realno je očekivati podršku za njenu realizaciju, cijeneći značaj šumskog blaga. Neophodno je intenzivirati aktivnosti na konačno donošenje Federalnog zakona o šumama, kojim bi zaštitili postojeće šumsko dobro.

Dejan: Podržavao bih da živimo u državi gdje je ekologija primarni problem. Možda bi bolje bilo da svi politički subjekti jedan dan u 365 dana u godini naprave press konferenciju u kojoj će govoriti samo istinu. To bi bilo nešto novo. A zloupotreba ekologije u cilju sticanja glasova je česta praksa.
Elvedin: Ne politički subjekti. Ovo jeste obaveza za onoga ko obnaša aktuelnu vlast, u bilo kojem periodu vladavine. I ne samo 365 novih stabala, već mnogo više od toga jer mehanizmi političkog upravljanja to omogućavaju realnim.

10. Šta ste onda kada niste političari i šta biste bili da uopšte niste političari?

Nevzeta: Žena, supruga, majka, kći… prijatelj, koja nastoji da nikog ne zanemari i ispunjava obaveze. Prosvjetni radnik koji svakodnevno prenosi znanje i iskustvo učenicima dajući dio sebe kako bi bili „ljudi“ u ovim teškim vremenima. Osoba koja se odmara crtanjem na staklu. Na strani pravde i pravednosti i koja vidi u budućnosti svoj doprinos u pomoći slabijim i onim kojim je potrebna edukacija.

Dejan: Nisam nikada ni bio političar. Da jesam političar bio bih član SDA.

Elvedin: Čovjek koji predano radi u struci i želi popraviti stvari nabolje. Imam realan plan u vezi sa odbranom doktorske teze u oblasti okoliša koja će se ticati upravljanja prostorom općine Visoko. Rezultati određenih radova koji nude konkretna rješenja u našoj lokalnoj zajednici kada je u pitanju unaprjeđenje životne sredine su već odavno napisani, ali iz političkih razloga nisu prepoznati od strane Općine Visoko.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.