23 smrtna grijeha u Sjevernoj Koreji

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pod željeznom rukom diktatora Kim Jong-una stanovnici Sjeverne Koreje mogu bez pravog suđenja biti osuđeni na smrt zbog cijelog niza “zločina”, kao što je prodavanje nakita “na crno”, a mnogi od dvadesetak takvih zločina zbog kojih Korejci mogu biti streljani nisu uopće jasno definirani.

Zahvaljujući tako postavljenoj “dozvoli za ubistvo”, sjevernokorejskom diktatoru moguće je bez problema ubiti čovjeka jer je zaspao na sastanku, kao što je to navodno nedavno učinio s ministrom obrane Hyonom Yong-Cholom, koji je pogubljen protuzračnim projektilima pred stotinama časnika u vojnoj bazi u Pjongjangu.

Zasad nije jasno je li taj drijemež protumačen kao delinkvencija, izdaja naroda, veleizdaja, terorizam ili kakav drugi kažnjiv zločin.

Najveći broj pogubljenja u Sjevernoj Koreji izvršen je 90-ih i 2000-ih, a Međunarodna federacija za ljudska prava je nakon brojnih susreta sa svjedocima sastavila popis zločina koji se u režimu Kim Jong-una kažnjavaju smrću streljanjem.

Zločini kažnjivi smrću u Sjevernoj Koreji:

1. Urota protiv nacionalnog suvereniteta (sud diskrecijski može izreći i kaznu doživotnog preodgoja u radnom logoru)

2. Terorizam (sud diskrecijski može izreći i kaznu doživotnog preodgoja u radnom logoru, a osuđeniku se oduzima sva imovina)

3. Veleizdaja (sud diskrecijski može izreći i kaznu doživotnog preodgoja u radnom logoru, a osuđeniku se oduzima sva imovina)

4. Nanošenje štete ili uništavanje (sud diskrecijski može izreći i kaznu doživotnog preodgoja u radnom logoru, a osuđeniku se oduzima sva imovina)

5. Izdaja naroda (sud diskrecijski može izreći i kaznu doživotnog preodgoja u radnom logoru, a osuđeniku se oduzima sva imovina)

6. Ubistvo s predumišljajem (sud diskrecijski može izreći i zatvorsku kaznu u trajanju od najmanje 10 godina)

7. Ometanje ratnih priprema, odnosno namjerno nanošenje štete ili uništavanje vojnih objekata ili resursa namijenjenih za borbene aktivnosti

8. Prisvajanje državne imovine

9. Namjerno nanošenje štete ili uništavanje državne imovine

10. Stavljanje u promet strane valute

11. Otkrivanje povjerljivih informacija putem mobitela (smrtnu kaznu u ovom slučaju obvezno izvršava streljački vod)

Zločini protiv socijalističkog ekonomskog poretka:

12. Krivotvorenje novca

13. Šverc i stavljanje nakita i obojenih metala na crno tržište

14. Protuzakonita prodaja državnih resursa

Zločini protiv socijalističke kulture:

15. Šverc i stavljanje narkotika u opticaj na crno tržište

16. Delinkvencija

17. Protuzakonite poslovne aktivnosti

18. Namjerno nanošenje teških tjelesnih povreda

19. Otmica

20. Silovanje

21. Krađa privatne imovine

22. Bijeg iz zatvora

23. Svi zločini kažnjivi doživotnim preodgojem u radnim logorima

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.