Roditeljstvo mnoge rastuži više od smrti bračnog partnera

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Uvriježeno je mišljenje da je ostvarenje roditeljstva najsretnije razdoblje u životu, no novo istraživanje pokazalo je da je čak 70 posto majki i očeva nakon rođenja svog prvijenca postalo – nesretnije.

Svrha istraživanja bila je dobiti uvid u to koliko pojedinci u razvijenim zemljama tvrde ili misle da žele imati djece i koliko ih na kraju imaju. Istraživanje, čiji su rezultati objavljeni u časopisu Demography, proveli su sociolog Rachel Margolis s kanadskog univerziteta u zapadnom Ontariju i Mikko Myrskylae, direktor njemačkog Instituta za demografska istraživanja Max Planck.

“Iskustvo roditeljstva utječe na odluku novih roditelja o potencijalnom broju djece. Ako su s prvim djetetom imali općenito pozitivno iskustvo ili bolje od očekivanog, odlučit će se i za drugo dijete, no ako su roditeljstvo doživjeli kao vrlo teško razdoblje ili teže od očekivanog, vjerojatno će odustati od proširenja obitelji”, objasnila je sociologinja Margolis.

Da bi dokazima potkrijepili svoje pretpostavke, znanstvenici su od 1984. do 2010. prikupljali podatke o 2301 njemačkom roditelju u sklopu njemačke socio-ekonomske panel studije.

Svake godine otac i majka morali su ispuniti upitnik o razini sreće na ljestvici od nula do 10, na kojoj je broj 10 predstavljao maksimalno zadovoljstvo. Usto su roditeljima bila postavljena pitanja i o tomu jesu li zaposleni, jesu li zadovoljni poslom i bračnom vezom.

Rezultati su pokazali da je više od 70 posto ispitanika pokazalo manje zadovoljstva kvalitetom življenja nego dvije godine prije rođenja djeteta. Većina među njima nije imala veliku želju za daljnjim potomstvom.

Neki su ispitanici odgovorili da im je rođenje djeteta na život imalo gori učinak od razvoda, nezaposlenosti, čak i od smrti bračnog partnera.

Rezultati istraživanja mogli bi biti dragocjeni političarima zabrinutim zbog pada nataliteta u određenim zemljama te ih potaknuti da razmotre mogućnost dodatnih financijskih i sličnih potpora mladim roditeljima.

Maergolis i Myrskylae ustanovili su i da je više sretnih roditelja u obiteljima s više djece, među roditeljima koji su potomstvo dobili u ranijoj životnoj dobi i velikoj većini slučajeva roditeljima – imigrantima.

Istraživanje je pokazalo i da je oko 27 posto roditelja ostalo jednako zadovoljno životom i nakon rođenja djeteta.

Naučnici upozoravaju da je istraživanje imalo nekih ograničenja i nedostataka. “Faktori poput stupnja težine prvog iskustva rađanja, stepena iscrpljenosti obaju roditelja tijekom prve djetetove godine života i stres u vezi nisu navedeni.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.