Afrički vazduh i pijesak zahvatili BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Većinu građana u BiH u petak je iznenadio afrički vazduh s tragovima pijeska, a vremenski uslovi u posljednja dva dana daleko su i od stručnih očekivanja, potvrđeno je “Nezavisnim” u entitetskim zavodima za hidrometeorologiju.

Tropske temperature vazduha, odnosno oko 30 stepeni tokom čitave noći, koliko je bilo u Banjaluci, zabilježene su u većini gradova, dok je Sarajevo oborilo svoj dosadašnji rekord, kao i Jajce, najtoplije u zadnjih 124 godine. Afrički vazduh zadržao se i u petak u većini krajeva BiH, a tome je u četvrtak naveče prethodilo olujno nevrijeme, koje je posebno zahvatilo područja Kantona Sarajevo i ZDK, gdje je vjetar čupao stabla.

Zenički vatrogasci intervenisali su na skidanju dijelova fasade, koja je lomljena usljed vjetra, a na području Zavidovića stablo je palo na lokalnu putnu komunikaciju, dok je u USK oluja prekinula snabdijevanje strujom. Ibrahim Hadžismailović, dežurni meteorolog u Federalnom hidrometeorološkom zavodu, potvrdio je da se nakon toga većina zemlje probudila zahvaćena južnim i jugozapadnim vjetrom koji dolazi sa sjevera Afrike.

“Ovaj vjetar je donio i više temperature zraka, te ujedno s njim imamo i frontalni poremećaj na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine. To je česta pojava”, istakao je Hadžismailović.

Dodao je da je maksimalni udar vjetra u Sarajevu izmjeren tokom noći bio 16 metara u sekundi, odnosno oko 40 do 50 kilometara na sat. U skladu s tim i treći dan će biti izdat žuto-narandžasti alarm za udare vjetra, što nam je potvrdio i Igor Kovačić, meteorolog Hidrometeorološkog zavoda RS.

“Da je bila kiša, bila bi žute boje, a ovako smo mikročestice afričke prašine ili pijeska mogli vidjeti u tragovima”, objasnio je Kovačić. On, kao i Hadžismailović, objašnjava da je pojava južnog visinskog strujanja vazduha preko Mediterana, odnosno sjeverne Afrike, zatim Sicilije, te planinskih predjela, uobičajena pojava, koja samo duže vremena nije zabilježena u BiH. Ipak, ljekari su upozorili građane da je ovo vrijeme povoljno za razvoj alergijskih reakcija i pogoršanje opšteg zdravstvenog stanja.

“Nepovoljni mikroklimatski uslovi nepovoljno utiču na zdravlje u bilo kojoj životnoj dobi, i to s mnogo aspekata”, naglasili su u Domu zdravlja u Banjaluci, gdje je broj pacijenata u blagom porastu, kao i u Domu zdravlja u Sarajevu.

Pojasnili su da ovo vrijeme prvenstveno nepovoljno utiče na organe za disanje, kako akutne tako i hronične bolesti disajnih puteva, na pojavu alergijskih stanja, razvoja bolesti kostiju i zglobova i niza drugih hroničnih bolesti. “Hronični bolesnici moraju redovno uzimati propisanu terapiju, a ako su negativne posljedice vremena učestale ili se pogoršavaju obavezno se javiti svom porodičnom ljekaru”, rekli su u banjalučkom Domu zdravlja. Ljekari ističu da je potrebno unositi dovoljne količine tečnosti i da ishrana treba da bude bazirana na voću i povrću, kao i hrani bogatoj vitaminima i mineralima.

Pustinjska noć

Građani velikog dijela BiH u petak su se probudili na temperaturama koje su zadnji put zabilježene 24. jula 2007. godine. Minimalne temperature koje su zabilježene u petak u šest sati bile su od 25 stepeni u Prijedoru do 28 stepeni u Tuzli. Toplija pustinjska noć bila je jedino u Dubaiju. Nakon oluje, koja se očekuje ponovo u nedjelju, a od ponedjeljka novi talas afričkog vazduha u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.