Agencija upozorava: Opasne imitacije voća na tržištu BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Agencija za nadzor nad tržištem Bosne i Hercegovine uvrstila je još dva proizvoda koja se mogu naći na tržištu naše zemlje u grupu nesigurnih proizvoda.

To su svijeća u čaši koja predstavlja opasnu imitaciju prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda. Kako naovde iz Agencije, svijeća u čaši predstavlja rizik od gušenja jer sadrži tri male jabuke od voska koje izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod, te postoji mogućnost da ih potrošači, posebno djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, stave u usta i progutaju što može prouzrokovati gušenje ili perforaciju probavnog trakta.

Na tržištu BiH se nalazi i dekorativno voće trešnjice koje, također, predstavlja opasnu imitaciju prema Zakonu o općoj sigurnosti proizvoda. Trešnjice predstavljaju rizik od gušenja jer izgledom podsjećaju na prehrambeni proizvod i uklapaju se u cilindar za sitne dijelove, te postoji mogućnost da ih potrošači, posebno djeca, ne razlikuju od prehrambenog proizvoda, stave u usta i progutaju što može prouzrokovati gušenje ili perforaciju probavnog trakta.

Uvoznik Bingo je preduzeo mjere povlačenja s tržišta, povrat proizvoda od potrošača i uništavanja proizvoda.

Preporučuje se potrošačima koji su kupili ovaj proizvod da isti vrate u trgovinu maloprodaje gdje su ga kupili.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.