Ambasadori podržali Zakon o energetskoj efikasnosti u FBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zajedničko pismo koje su potpisali ambasadori SAD-a, Ujedinjenog Kraljevstva, Delegacija EU u BiH, Njemačke i Švedske, i rezidencijalni predstavnik Razvojnog programa UN-a, dostavljeno je Domu naroda Parlamenta FBiH, premijeru FBiH i nadležnim ministarstvima kako bi dali svoju snažnu poruku usvajanju Zakona o energetskoj efikasnost u FBiH.

“Zakon o energetskoj efikasnosti u FBiH je u postupku usvajanja od 2013. godine što je pruzročilo brojne probleme u implementaciji aktivnosti na polju energetske efikasnosti u Federaciji. Zbog kašnjenja u usvajanju zakona, građani su ostali uskraćeni da potpuno iskoriste prednosti sistematske implementacije mjera energetske efikasnosti u svakodnevnom životu”, navodi se u zajedničkom saopćenju šest ambasadora u BiH.

Pored toga, kako se dodaje, BiH nije ispunila svoje obaveze prema Ugovoru o osnivanju Energetske zajednice što je važan element u procesu pristupanja EU. Što je najvažnije, BiH nije u mogućnosti da iskoristi prednosti mjera energetske efikasnosti koje bi u velikoj mjeri doprinijele održivom razvoju privrede i životnom standardu njenih građana.

“Sektor energetske efikasnosti ima značajan neiskorišteni potencijal koji bi obezbijedio ekonomske i ekološke koristi, kao što su investicije, nova radna mjesta, smanjenje štetnih emisija, uštede energije i uštede novca. Analize nacrta Nacionalnog akcionog plana energetske efikasnosti pokazuju da je investicioni potencijal čak pet milijardi KM u Bosni i Hercegovini. Vrlo mali broj privrednih sektora u BiH imaju tako jasan potencijal za obostranu korist i privatnog i javnog sektora kao što postoji u sektoru energetske efikasnosti”, naglašava se u saopćenju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.