Amerikanci PTSP liječe marihuanom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U aprilu ove godine SAD je odobrila trogodišnji eksperiment kako bi otkrili da li marihuana može olakšati simptome posttraumatskog stresnog poremećaja.

Zagovornici ove kampanje smatraju kako je marihuana bezbjedan način na koji se može pomoći stotinama hiljada vojnika nakon što se vrate iz zaraćenih područja, piše Time.

U SAD-u posttraumatski stresni poremećaj predstavlja veliki problem iako postojeći tretmani pomažu olakšati simptome kod 80% vojnika.

Mnogi vojnici nisu voljni da čekaju kraj istraživanja i zvanične odluke vlade. Stoga se samostalno i ilegalno upuštaju u nabavku i konzumaciju marihuane. Zvanični stav vojske je da će ovakvi pokušaji biti sankcionisani.

Istraživanjem se pokušava dokazati da marihuana, a ne njeni ekstrakti, pomaže vojnicima.

Međutim, general Nadya West kaže da je marihuana veoma opasna. S obzirom da sadrži više kancerogena nego cigarete, čak i kada bi istraživanje pokazalo da pomaže olakšati simptome PTSP-a, marihuana dugoročno nanosi više štete nego koristi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.