Apel građanima: Prije putovanja provjerite putne isprave

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Granična policija Bosne i Hercegovine (GPBiH) uputila je apel građanima. da s obzirom na povećanu frekvenciju putnika i prijevoznih sredstava tokom turističke sezone, u cilju smanjena vremena zadržavanja i omogućavanja nesmetanog prelaska državne granice, provjere validnost putnih dokumenata.

Građanima se preporučuje da provjere rok važenja putnih isprava i da ne koriste putne isprave koje su nadležnom organu prethodno prijavljene kao izgubljene ili ukradene.

Granična policija BiH u periodu od 1.jula 2015. do 22. juna 2016. privremeno je oduzela 361 bh. dokument za koji je prilikom graničnih provjera utvrđeno da nisu validni za prelazak državne granice.

Riječ je o dokumentima koji su u raspoloživim bazama podataka IDDEEA, INTERPOL-a i policijskih agencija u BiH oglašeni kao nevažeći/poništeni, izgubljeni/ukradeni ili dokumenti za kojima su raspisane potrage.

Kada je riječ o vrsti dokumenata, oduzeto je 180 pasoša i 179 ličnih karti. U istom periodu otkriveno je 986 dokumenata koje potražuje Interpol. Najveći broj oduzetih ličnih dokumenata je državljana Hrvatske (556), Njemačke (146), Slovenije (51), Austrije (34), Španije (34), Poljske (30), Švicarske (23), Crne Gore (12), Srbije (11), Italije (11) i Holandije (10). Ostali oduzeti dokumenti su državljana Andore, Australije, Belgije, Češke, Danske, Finske, Francuske, Indije, Irske, Kipra, Latvije, Rumunije, Portugala, Slovačke, Velike Britanije i SAD-a.

Rezultati na otkrivanju falsificiranih dokumenata

GPBiH bilježi značajne rezultate u otkrivanju falsificiranih dokumenata, što je veoma značajno za suzbijanje ilegalnih migracija i drugih zloupotreba prilikom prelaska državne granice.

U prvih pet mjeseci 2016. godine pripadnici GPBiH u 54 slučaja privremeno su oduzeli 69 dokumenata za koje postoji sumnja da su falsificirani. Oduzeto je 14 pasoša, 12 CEMT dozvola, 13 zelenih kartona, osam ličnih karti, sedam vozačkih i dvije saobraćajne dozvole, tri vize i drugo.

U 2015. godini u 99 slučajeva privremeno je oduzeto 111 dokumenata. Među njima je 31 pasoš, 27 zelenih kartona, 21 CEMT dozvola, devet saobraćajnih i pet vozačkih dozvola, te pet ličnih karti.

Zbog sumnje da su falsificirane, privremeno su oduzimane i dozvole za vanlinijski prijevoz putnika ili tereta, ugovori o najmu vozila, licence za vozila, iskaznice za vozače i fakture za uvoz vozila, navodi se u saopćenju Granične policije BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.