Aplikacije koje “ubijaju” bateriju vašeg smartphonea

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pametni telefoni postaju sve jači, ali životni vijek baterije nije pratio razvoj smartphonea pa se događa da sve bolje i naprednije aplikacije drastično skraćuju životni vijek baterije.

Prosječan korisnik smartphonea na svom uređaju ima 30-ak aplikacija, ali najčešće korištene su one koje se odnose na društvene mreže, slanje poruka i streaming. Problem je što su upravo takve aplikacije najveći potrošači energije pokazala je nova studija kompanije AVG Technologies.

Najveći potrošači energije iz baterije su aplikacije koje se pokreću automatski prilikom paljenja mobitela. U takve spada Facebook aplikacija, Kik, WhatsApp i Facebook Messanger. Ovakve aplikacije rade bez prestanka u pozadini te su stalno spojene na internet jer traže nove ‘zakrpe’ za svoj sustav.

Od aplikacija koje se ne pokreću automatski najveći potrošači su Amazon, Snapchat, LINE, Spotify i Netflix. Ove aplikacije koristit će veliku količinu energije iz vaše baterije, ali za razliku od Facebooka to će činiti samo kada su upaljene.

Ova studija nije uključivala i igrice nego ih je tretirala odvojeno zbog velikog broja i raznih vrsta koje postoje na tržištu. U ovoj kategoriji najveći potrošač je popularna Candy Crush Saga.

AVG je u svom istraživanju ponudio i neka rješenja za produžavanje vijeka trajanja baterije. Ograničite push notifikacije, isključite WiFi konekciju, smanjite svjetlinu zaslona i isključite usluge lokacije.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.