Asocijacija mladih SDA Visoko obilježila međunarodni dan bijelih traka

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Građanima Visokog podijeljene su bijele trake kako bi se podsjetili na genocid počinjen u Prijedoru. Danas u Visokom bijele trake su nosili građani, mladi ljudi, učenici, da pamte i opominju. Da se ne zaboravi. 31. maja 1992. godine vlasti u Prijedoru su nesrpskom stanovništvu naredile da na vidna mjesta istaknu bijele trake, a na kuće da stave bijele čaršafe.

Ovo je bio uvod u zločine koji će se poslije toga desiti na području ove općine.

A1

Prema zvaničnim informacijama iz udruženja žrtava, u Prijedoru je ubijeno ukupno 3.173 civila, dok je 31.000 ljudi bilo zatočeno u logorima u okolini Prijedora. Od kraja maja do kraja augusta 1992. godine u Prijedoru su ubijena 102 djeteta i 256 žena. Više od 53.000 stanovnika općine Prijedor je opljačkano, poniženo i protjerano.

Sva vjerska, kulturna i ekonomska dobra Bošnjak i Hrvata su uništena.

Dan bijelih traka je simbol sjećanja na progon, ali i potvrda opredjeljena za trajnu borbu protiv fašizma i diskriminacije na osnovu drugačijeg identiteta i poricanja zločina.

A41

ASOCIJACIJA MLADIH SDA VISOKO

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.