Bajtal: Mostar je svoje zemljištve sačuvao, podjele mu ne trebaju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nakon još jednog neuspjelog razgovora po pitanju Mostara, opća je ocjena javnosti da SDA i HDZ BIH ne žele pošten, ravnopravan i zajednički Mostar. SDA bi kontrolu nad građevinskim zemljištem u pola grada, a HDZ većinu u gradskom vijeću.

Prema mišljenju naših sagovornika, ovakva politika odgovara politici samostalnosti RS i stvaranja trećeg entiteta.

„Želje su im iste samo načini njihovog iskazivanja i pokušaji realizacije jeste ono što se razikuje. U tome se sastoji cinizam i nemoral politika u ovoj zemlji“, pojašnjava politički analitičar Esad Bajtal.

Kratkoročno, od svega bi pojedinci mogli imati korist – smatra Bajtal.

„Krije se očito interesna priča, partijska, u krajnjoj liniji najvjerovatnije individualna. Taj se interes stavlja ispred javnog, ljudskog, i civilizacijskog interesa. Mostaru podjele ne trebaju, Mostar je svoje zemljište sačuvao i bez ovih podjela i bez ovih principa i bez posebnih čuvara kakvi se danas pojavljuju na javnoj sceni Mostara“, dodaje Bajtal.

Inače, kao i kod izbora gradonačelnika, u Mostaru je zakonom propisano da se građevinsko zemljište ne može dodjeljivati bez glasova i Bošnjaka i Hrvata. Naime, za takvu su odluku potrebne 2/3 glasova u Gradskom vijeću. Dakle, na isti način kao što je glasovima Bošnjaka iz SDA Ljubo Bešlić izabran za gradonačelnika Mostara, tako se i dodjela gradskog zemljišta ne može izvršiti bez saglasnosti dvije trećine vijećnika. Tako Hrvati nisu mogli graditi Mepas, koji se često spominje u pregovorima, bez glasova Bošnjaka.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.