BiH će predati aplikaciju za članstvo u EU u narednih šest mjeseci

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Mirko Šarović, zamjenik predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i minisitar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa rekao je danas novinarima u Sarajevu da vjerujem da će BiH predati aplikaciju za članstvo u EU u vremenu kad Holandija predsjedava, a to je u narednih šest mjeseci.

Šarović je istakao da je Vijeće ministara BiH podržalo inicijativu ovog minsitarstva da se uvede organičenje uvoza korištenih vozila koja ne ispunjavjau standardn minimum EURO 4 norme ispusnih gasova.

Istakao je da u BiH prosječna starost vozila premašuje 17 godina, što znači da se na našim cestama voze automobili koji su ispod svih eko standarda, a to su vozila do EURO 3 standarda. Koja čine više od 50 posto ukupnog broja vozila u BiH.

Šarović je naglasio da je krajem prošle godine održan sastanak sa resornim entitetskim ministrima i da je usaglašena većina članova državnih zakona o hrani i zakona o veterinarstvu, a preostalih šest članova treba biti usaglašeno do 20. januara.

Naglasio je da su sporni članovi koji se odnose na nadležnosti odobravanja objekata za izvoz, te provođenje revizija.

Spomnuo je i prestajanje važenja povlastica koje je BiH imala kada je u pitanju izvoz voća i povrća, te dodao da je do ukidanja povlastica došlo zbog toga što BiH nije još počela sa prilagođavanjem Sporazuma o staiblizacijni i pridruživanju.

Istako je da će zbog ove odluke BiH i proizvođači voća i povrća imati gubitne u iznosu od pet, šest miliona KM.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.