BiH, Crna Gora, Hrvatska i Srbija podržavaju nominaciju stećaka za UNESCO listu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ministar civilnih poslova BiH Adil Osmanović i ambasadori Hrvatske i Srbije u BiH Ivan Del Vekio i Stanimir Vukićević, kao i predstavnik ambasade Crne Gore Predrag Arsović, izrazili su danas na sastanku bezrezervnu podršku nominaciji stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika, za upis na Listu svjetske kulturne baštine.

Na sastanku su dogovorene aktivnosti kako bi značaj stećaka što bolje bio predstavljen do sjednice Komiteta za svjetsku baštinu koja će od 10. do 20 jula biti održana u Istanbulu, a kada se očekuje razmatranje nominacije stećaka.

Naglašeno je da posebnu pažnju treba posvetiti izložbi koja će biti organizirana 1. juna u Parizu, a namjera je i da bude organiziran niz kulturnih događaja u Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori, Hrvatskoj i Srbiji na kojima bi bila istaknuta opravdanost upisa stećaka, srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika na Listu svjetske kulturne baštine.

Sa sastanka je još jednom naglašeno da stećci, pored univerzalne vrijednosti koja je prepoznata i u mišljenju ICOMOS-a, imaju i veliku vrijednost za povezivanje i jačanje saradnje zemalja regiona.

U Bosni i Hercegovini nalazi se najveći broj stećaka – oko 60.000, u Crnoj Gori oko 3.500, u Hrvatskoj oko 4.400 i u Srbiji oko 4.100 stećaka, saopćeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.