Bombaš sa Bostonskog maratona osuđen na smrt

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ukupno 12 porotnika osudilo je Dzhokara Tsarnaeva, bombaša sa Bostonskog maratona na smrtnu kaznu, koja će biti izvršena ubrizgavanjem injekcije.

Nakon skoro 16 sati debate između članova porote, Tsarnaev će biti prvi terorista koji je osuđen na smrt nako 2001. godine i terorističkog napada na Twin Towers i Pantagon.

Iako je na njegov slučaj momentalno uložena žalba, što znači da će proces potrajati godinama, to ne umanjuje činjenicu da je kriv po svih 30 stavki optužnice, odnosno za smrt 17 ljudi, 15. aprila 2013. godine.

Tsarnaev, dvadesetjednogodišnjak se prije dvije godine, na početku suđenja, izjasnio da nije kriv za ”postavljanje bombe kućne izrade”, ali je njegov advokat kasnije priznao da je Tsarnaev od početka bio upućen u planiranje i izvršenje napdada na Bosntonskom maratonu.

Najveća nada odbrambenog tima optuženog bila je da će sud uzeti u obzir da je bio ”mlad i da nije bio svjestan svojih postupaka”, no to se na koncu nije desilo.

Tim tužitelja kazao je da su primijetili male znakove kajanja, ali fotografije iz zatvoreničke ćelije, u kojoj drži srednji prst okrenut ka kameri – nisu mu mnogo pomogle na suđenju.

”Smrtna kazna je odgovarajuća kazna za počinjeni zločin”, kazala je Loretta Lynch, državni advokat.

Inače, do sada su do 1988. godine izvršene samo tri smrtne kazne, a posljednje smaknuće bilo je 2001. godine, kao što je ranije navedeno, dok ukupno 44 osuđenika na smrt čekaju izvršenje.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.