Bosanski mevlud Omera Pobrića 3. juna u Visokom: Za rahmet duši autoru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Rahmetli Omer Pobrić bio je maestro bosanske sevdalinke koji je u svojim djelima zabilježio skoro 1.000 sevdalinki. Rođen je u Tešnju 1945. a umro u Visokom 2010.godine. Učesnici programa, Tešanjci i Visočani 3. juna u Kulturnom centru Altindag-Visoko u Visokom potrudit će se da zajedno prirede noć za pamćenje, Bosanski mevlud Omera Pobrića, za rahmet duši autoru. Događaj organizuje Centar za kulturu i edukaciju Visoko, pod pokroviteljstvom Općine Visoko. Ulaz je besplatan.

Rahmetli Omer Pobrić, čuveni maestro bosanske sevdalinke i jedan od najznačajnijih istraživača, zapisivača i autora bosanskih sevdalinki ovog će juna u Visokom, šest godina nakon smrti, povezati svoje Tešanjce sa kojima se rodio i odrastao, i svoje Visočane, sa kojim je živio i umro.

Trećeg juna 2016. godine u Kulturnom centru Altindag-Visoko bit će održan Bosanski mevlud Omera Pobrića, za rahmet duši autoru, u izvedbi hora Omladinskog ansambla Tešanj, izvođača mevluda iz originalne Omerove postave, i uz učešće čuvenih bh.muzičara i glumaca.omer-pobrić

Bosanski mevlud je autorsko-istraživački rad Omera Pobrića koji predstavlja knjigu notno zapisanog mevluda, sa autentičnom bosanskom melodijom i poznatim tekstovima mevluda hfz. Salih efendije Gaševića, Safvet bega Bašagića, Rešada Kadića i Ešrefa Kovačevića, a uz selekciju rahmetli hafiza Abdulah efendije Budimlije.

Za života rahmetli Omera Pobrića, djelo je izvođeno u većini gradova u Bosni i Hercegovini, te u Švedskoj, Turskoj, Americi i Australiji, a kao autentičan eksponat kulturne muzičke i vjerske tradicije Bosna i Hercegovine, izloženo je i u Kulturnom muzeju u Konji (Turska).

Program ovogodišnjeg mevluda, u drugoj izvedbi nakon smrti autora, otvorit će učenje ašera Murisa efendije Braćkana. Mevlud će izvesti originalni izvođači Hasiba Agić, Nusreta Kobić, Meho Fazlić, Avdo Lemeš, Ermin Bajrić i Nermin Handžić, uz muzičku pratnju Almedina Mahalbašića (ritam) i Damira Galijaševića (harmonika). Planirano je da će u trećem činu, nakon mevludske dove, biti izvedeno i nekoliko prigodnih sevdalinki i kasida, a posebno u kontekstu nadolazećeg mjeseca Ramazana.

Bosanski mevlud je jedan od 15 velikih projekata Omera Pobrića, djelo koje je proglašeno kulturnim događajem godine 1998., a iste godine je autor mevluda dobio i nagradu za životno djelo.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.