Bosna i Hercegovina “javno” traga za 121 osobom

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bosna i Hercegovina traga za 121 osobom preko javnih međunarodnih Interpolovih potjernica. Najviše lica se traži zbog ratnog zločina, pljačke, trgovine drogom i ubistava.

Ukupan broj osoba za kojima BiH traga preko Interpola nije dostupan javnosti. Iako je u pitanju samo podatak o broju raspisanih potjernica, u kancelariji Interpola u Sarajevu kažu da ne mogu otkriti koliko ima potjernica koje nisu javno objavljene.

Navode da nadležni organi odlučuju da li je u interesu istrage da raspisivanje potjernice bude javno ili ne.

– Nadležni organi koji dostavljaju zahtjeve za raspisivanje međunarodnih potjernica u svakom pojedinačnom slučaju odlučuju da li je u interesu istrage ili pronalaska traženog lica da potjernica bude javno objavljena – navode u Direkciji za koordinaciju policijskih tijela BiH, u čijem sastavu je i kancelarija Interpola za BiH, piše BIRN.

Prema javno objavljenim potjernicama, najviše je odbjeglih u vezi s ratnim zločinima. Raspisane su potjernice za 31 osumnjičenim, optuženim ili osuđenim za ova djela.

Zbog pljački i krađa traga se za 20 lica, zbog trgovine drogom za 19, a 16 potjernica je raspisano zbog ubistva ili pokušaja ubistva.

Međunarodna potjernica se raspisuje kada se utvrdi da je traženo lice napustilo BiH. Ukoliko bude pronađeno u drugoj zemlji, preko Ministarstva pravde BiH se dostavlja ekstradicijska dokumentacija. Po odobrenju ekstradicije, dogovara se način izručenja odbjegle osobe.

U sarajevskom Interpolu, kao ni u Ministarstvu pravde BiH, nisu mogli dati podatke o broju uhapšenih po potjernicama.

Činjenica je da se u mnogim slučajevima odbjegli skrivaju godinama i da ekstradicijske procedure traju dugo.

U Interpolu kažu da vrijeme pronalaska i hapšenja odbjeglog zavisi od više faktora.

– Nekada traženo lice koristi lažno ime ili identifikacijske dokumente za koje ne postoje operativni podaci da ih koristi – kažu u Interpolu.

Navode i proceduralne razloge. U zemljama kao što su Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija, Velika Britanija ili Kanada, koje primjenjuju anglosaksonsko pravo, traženo lice se hapsi nakon donošenja odluke nadležnog suda, dok se u zemljama koje primjenjuju kontinentalno pravo odbjegli prvo hapsi na osnovu potjernice, a potom se dostavlja ekstradicijska dokumentacija.

Na listi osoba za kojim BiH traga najviše je bosanskohercegovačkih državljana, ali ima i drugih osoba.

Prema podacima s javno objavljenih potjernica, preko Interpola se traga za 159 državljana BiH. Većina njih su osobe za kojim je BiH raspisala potjernice.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.