Brojni članovi udruženja žrtava odlaze na izricanje presude Karadžiću

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Članovi Saveza logoraša u Bosni i Hercegovini, njih 54, organizirano će prisustvovati 24. marta izricanju presude u Međunarodnom krivičnom sudu za bivšu Jugoslaviju Radovanu Karadžiću, uz očekivanje da će presuda biti pravična za preživjele žrtve.

– Pedeset i četiri člana Saveza logoraša će jednim autobusom otputovati u Hag 22. marta u jutarnjim satima. Članstvo će biti s područja BiH – od Bijeljine, Tuzle, Sarajeva, Kaknja, Travnika, Vakufa, Bihaća, Velike Kladuše – potvrdio je Feni predsjednik Saveza Jasmin Mešković.

Naglašava da je to bitan događaj za BiH i žrtve te za kompletne odnose u BiH, iz razloga što sve žrtve očekuju da presuda bude takva da Karadžić bude osuđen i da mu bude dokazana krivica.

Žrtve očekuju, ističe Mešković, da se dokaže da je bila organizirana namjera za izvršenje zločina i genocida u BiH, da je zločin planiran i u BiH i van BiH te da su, nažalost, veliku cijenu platile žrtve, logoraši.

– Oko 200.000 ljudi je prošlo kroz logore, a više od 600 logora je formirano u BiH – napominje Mešković, izrazivši očekivanje da u presudi bude definirana i uloga susjedne Srbije kada je u pitanju planiranje zločina u BiH.

Smatra također da bi ova presuda trebala da ima i “svojih pozitivnih stvari kada je u pitanju suživot, pomirenje i tolerancija”.

– Ova presuda bi morala da bude u funkciji stvaranja pomirenja među građanima BiH. Bosne i Hercegovine je bilo i prije Karadžića, Bosne i Hercegovine će biti i poslije Karadžića. Svi koji u BiH žive, nakon te presude bi trebali izvući određene pouke, osuditi takvu politiku jer nikome nije donijela dobro – poručio je Mešković.

Predsjednica Udruženja “Majke enklava Srebrenica i Žepa” Munira Subašić kazala je da će i predstavnici 22 nevladine organizacije iz BiH u tri kombija i dva auta krenuti iz Sarajeva za Hag u ponedjeljak, 22. marta.

– Udruženje “Majke enklava Srebrenica i Žepa” zajedno s velikim brojem nevladinih organizacija iz BiH priprema se za odlazak na izricanje presude Radovanu Karadžiću. S nama će biti i dvije žene koje su svjedočile protiv Karadžića – kazala je Subašić.

Očekuje da će Karadžić dobiti doživotnu kaznu te da mu se presuditi za genocid u Prijedoru, Kozarcu i drugim gradovima.

-Ako ne bude osuđen za genocid i u drugim gradovima, mislim da će za nas ta kazna biti umanjena – kazala je Subašić.

Mišljenja je da je Haški tribunal u posljednje vrijeme počeo da radi onako kako treba da radi, “ne po nečijoj naredbi nego pravdi”.

U Hag na izricanje presude Radovanu Karadžiću odlaze, između ostalih, predstavnici nevladine organizacije iz Sarajeva, Hadžića, Ilijaša, Vogošće, Prijedora, Podrinja, Srebrenice, Vlasenice, Bratunca, Tuzle.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.