Burzić o ubistvu Memića: Uprkos opstrukcijama okončali smo istragu i podigli optužnicu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Glavna tužiteljica Tužilaštva Kantona Sarajevo Dalida Burzić održala je konferenciju za medije povodom podizanja optužnice u slučaju “Dženan Memić”, gdje je informisala javnost o toku provođenja istrage. Ona je kazala da se očekuje održavanje ročišta zbog produženja mjera pritvora protiv optuženog u ovom slučaju te detaljno opisala kako je tekao tok provođenja istrage u ovom slučaju.

– Osmog februara desio se kritični događaj koji je kao događaj kvalifikovan kao saobraćajna nesreća. Desetog februara je dostavljen operativni materijal kada je i formiran predmet. Medicinska dokumentacija je dostavljena Tužilaštvu. Nakon smrti Dženana Memića obavljena je i obdukcija njegovog tijela. Pravna kvalifikacija je posljedica što je Alisa Mutap dozvolila mogućnost da su ona i Dženan napadnuti, a vještak se tada nije mogao izjasniti o povredama koje je zadobio Dženan. Tužilaštvo je tada došlo do saznanja o eventualnim počiniocima i slobode su lišeni – kazala je Burzić.

Ona je istakla da su svi navodi detaljno provjeravani.

– Kako je osnovni zadatak predmetne istrage bio da se pronađe počinilac krivičnog djela kao i da se utvrdi o kojem se djelu radi, u saradnji sa MUP-om, Tužilaštvo je utvrdilo da je krivično djelo počinjeno teško krivično djelo protiv sigurnosti javnog predmeta i neukazivanje pomoći. Važno je za istaći da su u toku trajanja istrage detaljno provjeravani svi navodi, koje je iznio Memić Muriz – kazala je ona.

Također, istakla je da je javnost preuzimala ulogu Tužilaštva što je ometalo istragu.

– Tužilaštvo je donijelo odluku koja je rezultat rada po osnovama Zakona. Nekada se činilo da javnost zna mnogo bolje dokaze nego samo Tužilaštvo i tako se preuzimala uloga Tužilaštva koje je jedino nadležno da utvrdi o kojem krivičnom djelu se radi i ko je trebao biti optužen – kazala je Burzić.

Glavna tužiteljica Tužilaštva KS kazala je da je istraga ugrožena od početka.

– U fazi istrage ne postoji transparentnost i ne raspravlja se o dokazima koji nisu prezentirani sudu. Ovaj slučaj je pokazao šta znači ugrožavanje istrage jer je bila ugrožena od samog početka. Istraga bi inače bila okončana znatno ranije. Tužilaštvo će insistirati na procesuiranju onih koji su ugrozili istragu. Suzdržavali smo se bilo kakvih komentara, te na kraju uspješno okončali istragu i podigli optužnicu. Sud je jedino mjesto gdje se raspravlja o dokazima i Sud je taj koji donosi konačnu odluku – kazala je i dodala da se nisu branili jer nisu imali od čega.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.