CBiH: U januaru nova 583 blokirana računa

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na 2.365 strana Centralna banka BiH (CBBH) je objavila januarski izvještaj s 59.124 blokirana računa poslovnih subjekata kod bh. banaka što je u odnosu na decembar povećanje od 583 novoblokirana bankarska računa.

Od ukupnog broja 36.223 firme imaju blokiran bar jedan bankarski račun.

U decembru je, prema podacima Centralne banke BiH, bilo 58.541 blokirani račun poslovnih subjekata kod bh. banaka.

Podatke o blokadi računa dostavile su banke, kojih u RS-u ima deset, a u FBiH 18. Na spisku su privredni subjekti od malih prodavnica i uslužnih radnji, udruženja, sportskih klubova do tzv. srednjih i velikih poduzeća.

Januarski treći mjesečni izvještaj o blokiranim računima u Registru transakcijskih računa Centralne banke BiH je sačinjen na osnovu podataka koje su finansijske institucije dostavile.

U prvom izvještaju koji je objavljen početkom novembra bilo je 58.038 blokiranih računa, a 35.694 firme imale su blokiran bar jedan bankarski račun.

Odluku da počne s javnim objavljivanjem podataka blokiranih računa poslovnih subjekata donijelo je Upravno vijeće CBBH u oktobru prošle godine. Podaci se kontinuirano ažuriraju, a dostupni su na web stranici CBBH.

(VisokoIN)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.