CIK BiH: Počelo brojanje glasačkih listića pristiglih putem pošte

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna izborna komisija BiH saopćila je kako će se po zaključku te državne institucije u Glavnom centru za brojanje glasova u ponedjeljak, 10. oktobra u 15 sati brojati glasovi sa pet biračkih mjesta iz Srebrenice.

Brojat će se glasovi sa bitračkih mjesta – 105B002 za načelnika Opštine Srebrenica,105B003C i 105B012C za Skupštinu opštine Srebrenica, i 105B000 i 105B001 za Skupštinu opštine Srebrenica i načelnika Opštine Srebrenica, javlja Anadolu Agency (AA).

Akreditirani posmatrači za navedena biračka mjesta političkih subjekata koji se pojavljuju na glasačkom listiću mogu prisustvovati brojanju kao i akreditirani posmatrači za Glavni centar za brojanje.

U danima koji slijede, a do donošenja Odluke o utvrđivanju izbornih rezultata, Centralna izborna komisija BiH će svaki dan u 15 sati na web stranici www.izbori.ba osvježavati izborne rezultate sa uključenim glasovima koji se broje u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu.

Podsjećamo da se u Glavnom centru za brojanje u Sarajevu broje glasovisa biračkih mjesta za glasanje u odsustvu, glasački listići iz inostranstva, putem mobilnog tima i glasovi birača koji su glasali na nepotvrđenim glasačkim listićima.

Dodatno se broje glasački listići sa redovnih biračkih mjesta, ali samo po nalogu Centralne izborne komisije BiH. Brojanje glasačkih listića pristiglih putem pošte je počelo jučer, 6. oktobra.

Centralna izborna komisija BiH će odmah informirati javnost kada bude donešena odluka za izbore u općini Stolac

Radi objektivnog informiranja javnosti Centralna izborna komisija BiH ističe da su prvi put u Bosni i Hercegovini 24 sata nakon zatvaranja biračkih mjesta objavljeni preliminarni izborni rezultati sa oko 95 posto redovnih biračkih mjesta u BiH.

Napredak je postignut zahvaljujući naporu Centralne izborne komisije BiH da se uspostavi aplikacija za unos izbornih rezultata u okviru Jedinstvenog izbornog informacionog sistema (JIIS). Taj napor se ogleda utome da je bilo potrebno osigurati stručni kadar, ali i provesti edukacije i testiranje aplikacije uz minimalna novčana sredstva.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.