CIK objavio prve preliminarne nepotpune rezultate

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Centralna izborna komisija (CIK) BiH objavila je u ponoć prve preliminarne nepotpune rezultate lokalnih izbora održanih u BiH u nedjelju. Prema prvim preliminarnim i nepotpunim rezultatima koalicija SDA/SBB te SNSD su osvojili najveći broj načelničkih i gradonačelničkih pozicija u BiH.

Detaljne podatke pogledajte na stranici CIK-a.

Koalicija SDA/SBB prema sadašnjim projekcijama osvojit će ukupno 33 načelničke pozicije, što je 12 načelničkih mjesta manje u odnosu na rezultat SDA i SBB-a 2012.

Pobjeda Nedžada Ajnadžića u Općini Centar u Sarajevu svakako je najveći uspjeh SDA. SDA je osvojila sve općine u Kantonu Sarajevo izuzev Općine Stari Grad gdje je treći mandat osvojio nezavisni kandidat Ibrahim Hadžibajrić.

SDA je izgubila načelničke pozicije u Zenici, Bihaću, Visokom, Lukavcu, Varešu, Zavidovićima, Bužimu, Vitezu, Maglaju i Kalesiji.

Pobjeda nezavisnog kandidata Fuada Kasumovića u Zenici, Šuhreta Fazlića u Bihaću (GS) te nezavisne kandidatkinje Amre Babić u Visokom svakako su značajan izazov za SDA.

SDP je nakon brodoloma na Općim izborima 2014. stabilizirao biračko tijelo i zabilježio blagi rast. Prema sadašnjim rezultatima načelničke pozicije SDP je zadržao u Tuzli, Gradačcu, Gračanici, Ključu i Bosanskoj Krupi.

Ponovni uspjeh Jasmina Imamovića u Tuzli koji se suočio sa zajedničkim kandidatom SDA i SBB-a te sa više kandidata stranaka ljevice može se posmatrati kao najznačajniji uspjeh SDP-a.

SDP BiH osvojio je i načelničke pozicije u Maglaju, Živinicama i Lukavcu te je u Bužimu podržao kanidata koji je pobijedio.

HDZ BiH je načelničke pozicije osvojio u Neumu, Kiseljaku, Širokom Brijegu, Tomislavgradu, Vitezu, Orašju, Čitluku, Odžaku, Varešu, Žepču, Livnu, Usori, Ljubuškom, Posušju, Grudama i Vitezu.

U RS-u je koalicija SNSD-a i DNS-a apsolutni pobjednik. Pored pobjede Igora Radojičića u Banjoj Luci SNSD je osvojio i Trebinje, dok je DNS zadržao Prijedor. SNSD će najvjerovatnije imati 33 načelničke pozicije i prema tom parametru bit će najjača stranka u BiH zajedno sa koalicijom SDA i SBB.

Savez za promjene zadržao je Bijeljinu ggdje je ponovo trijumfovao Mićo Mićić, kao i Doboj gdje mandat obnovio Obren Petrović.

Konačni rezultati za Srebrenicu bit će poznati tek nakon obrade glasova koji će pristići poštom kao i nakon brojanja osoba koje su glasala u odsustvu. No, prema trenutnom stanju sasvim je izvijesno da će zajednički kandidat srpskih političkih stranaka Mladen Grujičić biti novi načelnik Srebrenice.

CIK će nove rezultate objaviti sutra oko 8 sati kada bi trebali biti poznati i preliminarni rezultati za Općinska vijeća.

Banja Luka – obrađeno 16 od 268 mjesta. Igor Radojičić (SNSD) 57,08 posto
Tuzla – Obađeno 39 od 159 mjesta. Jasmin Imamović (SDP) 47,30 posto
Zvornik – Dva mjesta obrađena. Zoran Stevanović (DNS, SP, SNSD) više od 71 posto
Zenica – Fuad Kasumović (nezavisni kandidat) više od 3 posto, obrađeno osamdesetak mjesta od 140
Srebrenica – Obrađena dva od 27 biračkih mjesta. Mladen Grujičić 51 posto, Ćamil Duraković 48 posto
Doboj – Obrađena tri od 106 biračkih mjesta. Obren Petrović (SDS) 53,14 posto
Bijeljina – Obrađeno šest od 180 biračkih mjesta. Mićo Mičić (Savez za promjene) 50,97 posto
Prijedor – Obrađena 42 od 129 biračkih mjesta. Milenko Đaković (DNS) 62,39 posto
Bihać – Obrađeno 65 od 90 biračkih mjesta. Šuhret Fazlić (GS) 36,6 posto

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.