Čović: Kriza u Vladi FBiH je na vrhuncu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je danas da je kriza u Vladi Federacije BiH na vrhuncu i da se brzo u razgovoru mora pronaći dogovor kako dalje.

“Za vikend sam razmijenio puno poruka, sutra ću sjesti sa zamjenikom predsjednika SDA Bakirom Izetbegovićem i vrlo jasno definisati poziciju: ili ćemo odmah pokrenuti stvari, jer već 40-ak dana Vlada radi u sazivu koji smo dogovorili, a u suštini ništa ne radi, ili ćemo jasno javnosti – reći ova koalicija više ne radi i traži se neko novo rješenje”, rekao je Čović.

Konstatujući da je stanje u FBiH složeno i problematično lider HDZ BiH istakao je da ovako uspostavljena vlast u Federaciji ne može funkcionisati jer ne postoji zajednički stav kako rješavati ključne probleme.

“Činjenica je da smo jednu ili dvije sjednice Vlade održali tako da se prvo nešto dogovorimo, a onda se na sjednici Vlade različitim tehničkim varijacijama izigra taj dogovor. Došli smo do situacije da hrvatski ministri neće učestvovati u razgovorima, odnosno u radu Vlade”, podsjetio je Čović.

Prema njegovim riječima, vrijeme je isteklo i činjenica da stranke u Vladi Federacije više ne rade zajedno govore kakvo je stanje.

Kada je riječ o poziciji DF-a u Vladi FBiH Čović je rekao da je ispalo da njihovi ministri ili jedan ministar igraju “toplo-hladno” tako što se nešto jedan dan stavi na dnevni red sjednice Vlade, a onda se na samoj sjednici to skida.

“Ključni je problem da se pokušava zadržati postojeće katastrofalno stanje u preduzećima gdje Vlada FBiH ima većinske ili upravljačke pakete, a prije svega mislim na preduzeća u Hercegovini, `Aluminij`, `HT Eronet`”, istakao je lider HDZ-a BiH.

Navodeći da obaveze “Aluminija” neki procjenjuju na oko 250 miliona KM, Čović je precizirao da se dio tih obaveza odnosi na “Elektroprivredu Herceg-Bosne”.

“Na taj način se strateški želi uništiti i `Elektroprivreda Herceg-Bosne`, koja je dominantno vezana za hidroenergiju i koja vrlo brzo može biti na koljenima ako nema kvalitetne padavine”, dodao je Čović.

Prema njegovim riječima, upravljačke strukture i politički sponzori uprava spornih preduzeća mogu se, manje-više, vezati za DF.

“Kad vidite ko upravlja tim strukturama, koje su stranke u upravnim i nadzornim odborima, koji su politički sponzori, jasno je zašto DF nastoji na ovakav način razvodnjavati javnost”, istakao je Čović, ocijenivši da javnost obmanjuju pričama da se u ta preduzeća želi poslati finansijska policija da istraži kriminal.

Čović navodi da nije sporno da finansijska policija dođe u preduzeća.

“O tome pričamo već šest ili sedam mjeseci. Postavićemo nove ljude, pa neka dođe svaka finansijska inspekcija i utvrdi kriminal ako je rađen. U nekim od njih je već odavno urađena i takva kontrola, neke od uprava su i u sudskim procesima”, naglašava Čović.

O rješavanju problema na nivou Federacije Čović je, kako navodi, za sada razgovarao isključivo sa Izetbegovićem.

“Nastaviću sa njim razgovarati i sutra da pokušamo naći rješenje. Ako bude išlo, bude, ako ne – moramo tražiti druga rješenja”, rekao je Srni Čović, napominjući da, što se njega tiče, nema problema da oni sjednu i sa predsjednikom DF-a Željkom Komšićem.

Problem dosadašnjih dogovora, ocijenio je Čović, jeste da se ništa od toga ne provodi i da to traje.

“Naravno da nam vrijeme ne ide na ruku, da je situacija katastrofalna i da neko evidentno želi u Hercegovinu servirati nezadovoljstvo, jer sva preduzeća o kojima se govori su dominantno sa sjedištem u Mostaru, Hercegovini”, zaključio je Čović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.