Čović: U narednim danima očekuje se Upitnik iz Brisela

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U narednih desetak dana očekujemo da Evropska komisija dostavi Upitnik vlastima Bosne i Hercegovine rekao je član Predsjedništva BiH Dragan Čović na tradicionalnom druženju uz kafu sa novinarima u svečanom salonu Predsjedništva BiH.

U uvodnom obraćanju Čović je rekao da BiH predstoji “dosta zanimljivo vrijeme” u iščekivanju Upitnika sa setom pitanja iz Brisela nakon predaje aplikacije BiH za članstvo u Evropsku uniju (EU), javlja Aandolu Agency (AA).

– U narednih desetak dana očekujemo Upitnik od predstavnika evropskih institucija. Tražimo odgovore na Upitnik da bi odgovori bili možda u petom mjesecu. Optimističan sam, jedino što je iznenađenje jeste produžena pažnja lokalnih izbora, predugo je na tome pažnja. Moj stav je da sve zaostatke sedam-osam mjeseci u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti trebamo otkloniti i posvetiti se našim agendama u smislu da ubrzamo stvari – rekao je Čović.

Budući da BiH na svom putu ka EU mora realizovati presudu “Sejdić-Finci”, Čović je rekao da vjeruje kako će “detalji u vezi tog slučaja” biti završeni do 31. januara naredne godine, te da je u tom pogledu “optimističan”.

– Ja ću učiniti sve da do kraja 2017. godine dobijemo kandidatski status. Neodgovorno bi bilo da ga ne dobijemo. Naš master plan u Predsjedništvu BiH je jednoglasno usvojen i uz malo napora, do 31. januara možemo imati završenu priču ‘Sejdić-Finci’ koja će nakon toga ići u proceduru – rekao je Čović.

Čović se osvrnuo na 31. oktobar ove godine kada je, po nalogu Tužilaštva BiH, uhapšeno deset osoba osumnjičenih za ratne zločine u Posavini počinjenih u svojstvu pripadnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

Čović je podsjetio kako se tada zadesio u Republici Hrvatskoj, a na pitanje zašto je davao komentare na dešavanja u BiH iz susjedne zemlje, rekao je kako je njegova posjeta Hrvatskoj ranije dogovorena.

– Pomalo mi smeta to, na isti način kako sam nedavno otišao kod Vučića (premijer Republike Srbije Aleksandar Vučić), neki su komentarisali odakle ja tamo. Oko toga se spekuliralo na isti način kao što je bila moja posjeta hrvatskom Saboru, hoće li to neko vjerovati ili ne, to je nešto drugo. Otišao sam i rekao šta sam rekao, zanimljivo je da su prvi put nakon 15 godina hrvatski mediji reagovali na neki čin koji se desio u BiH – rekao je Čović.

O pomenutim hapšenjima je, kako je istakao, danas razgovarao sa glavnim tužiocem Haškog tribunala Sergeom Brammertzom.

– Razgovarali smo vrlo otvoreno. Rekao sam da je neprihvatljiv selektivan odnos prema instituciji udruženog zločinačkog poduhvata i da ne možemo dopustiti da imamo takve pristupe ratnim zločinima, da vodimo te rasprave bez kraja 20 i nešto godina od rata. Treba odgovarati za zločine, ali moramo s krajnjom pažnjom to raditi. Oni koji donose odluke u ime pravne države moraju debelo odvagati način na koji to donose, jer time mogu narušiti odnose – rekao je Čović.

On je istakao kako je danas razgovarao sa članom Predsjedništva BiH Bakirom Izetbegovićem, ali teme Stoca, u kojem su prekinuti lokalni izbori 2016. – nije bilo.

– Nismo se doticali teme Stoca jer bi i tu neko mogao reći da se miješam u pravosudni sistem BiH – rekao je Čović.

Dodao je kako je neodražavanjem izbora u Mostaru i ove godine, “velika šteta načinjena građanima tog grada” te da će se on lično zalagati za to da se ti izbori održe.

Osvrnuo se i na izmjene Zakona o braniteljima šta je nazvao “velikim izazovama za BiH”.

– Mislim da je vrijednost proteklog rata posebna tema, uz sve razlike koje imamo u BiH. Rat u BiH ima tri različita pogleda, čini mi se da bi trebalo ta pitanja riješiti, nema razloga da to ne uradimo. Ovo što se traži u Izmjenama odgovara svima – rekao je Čović.

Na novinarske upite o tome da li zna za spekulacije da će vozni park Predsjedništva BiH biti proširen, Čović je rekao kako o tome “ništa ne zna”.

– Vjerujte da ne znam – rekao je kratko Čović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.