Čović: Zaštititi domaće proizvođače poštujući EU standarde

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

U obraćanju novinarima u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, predsjedavajući predsjedništva Dragan Čović je kazao da su mnogi sumnjali da je BiH spremna na čin predavanja aplikacije za članstvo u EU, koje će se desiti 15. februara.

“Dobit ćemo mnogo pitanja na kojima ćemo morati raditi. Realno je da ako budemo radili ovom dinamikom, naredne godine postajemo kandidat. Istim glasom ćemo govoriti u ime institucije kada je u pitanju predaja aplikacije za članstvo”, kazao je.

Čović je dodao da danas u EU svi ne misle isto kada je o proširenju riječ. Situacija sa žicama, Schengenom i migrantima, te da za BiH 15. februar predstavlja samo jedan od mnogih koraka koje BiH mora proći.

Pitanje novinara je glasilo u kojoj fazi je proces tradicionalne trgovine, i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju?

“Mi smo pitanja sa EU otvorili i poslali im jasne poruke kako mi razmišljamo. Oko pitanja prilagodbe Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, naši predstavnici u Bruxellesu su precizirali su našu poziciju. Počinjemo ozbiljno razgovarati kako zaštiti domaću proizvodju ali i poštovati standarde EU trgovine. Uvjeren sam da naši predstavnici to kvalitetno mogu ispregovarati”, pojasnio je Čović.

Interesantno je bilo slušati i Čovićevo objašnjenje mehanizma koordinacije, za kojeg je kazao da je to skup odluka, predočen u dokument.

“Usvojen je u Vijeću ministara, završene su i prepravke. Da li će trebati još nešto odraditi, vidjet ćemo da li ima nekih blokada. Vijeće ministara će danas finalizirati taj proces”

A šta je mehanizam koordinacije?

“Mehanizam koordinacije služi samo nama, kako bi jednim glasom razgovarali s onima s kojima razgovaramo. Često smo nejasni građanstvu oko mehanizma koordinacije. Pravimo skup pravila ponašanja iza kojeg stoje svi. Na tome su insistirali najviše predstavnici EU”, pojasnio je Čović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.