“Čuvati sjećanje na Aliju, jer je bio simbol jednog vremena”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Predsjedništva BiH i predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, polaganjem cvijeća i učenjem Fatihe na šehidskom mezarju Kovači obilježio je 91. godinu od rođenja prvog predsjednika Predsjedništva Republike Bosne i Hercegovine i vrhovnog komandanta Armije RBiH Alije Izetbegovića.

Uz Izetbegovića, na Kovače, mjesto ukopa prvog predsjednika Predsjedništva RBiH posjetili su i federalni ministar za pitanja boraca i invalida odbrambeno-oslobodilačkog rata Salko Bukvarević, premijer Kantona Sarajevo Elmedin Konaković, ministar zaobrazovanje, nauku i mlade Kantona Sarajevo Elvir Kazazović, načelnik općine Novo Sarajevo Nedžad Koldžo, predsjednik Glavnog odobra SDA Halid Genjac, ratni komandanta odbrane Srebrenice Naser Orić, brojni drugi članovi i simpatizeri SDA, ali i građani.

Izetbegović je, podsjećajući na današnju godišnjicu, istakao kako je neophodno čuvati sjećanje na čovjeka kakav je bio prvi predsjednik Predsjedništva RBiH koji predstavlja neodvojivi simbol jednog vremena u kojem se BiH zadesila.

“Mislim da je neophodno čuvati sjećanje na rahmetli Aliju Izetbegovića radi nas, jer on simbolizira jedno vrijeme kada smo vratili državnost, kada smo nanovo napravili bh. armiju, kada su Bošnjaci vratili svoje ime, kada su vratili ime svom jeziku, dakle – kada je napravljen ogroman historijski pomak. Naravno, cinici će kazati da se današnje stanje bitno ne razlikuje od onoga prije 25 godina, međutim, da nije bilo Alije i Armije RBiH moglo je itekako da se razlikuje, mogli ste imati bošnjački korupus podijeljen u dvije vojske – jednu pod šahovnicom, drugi pod JNA i da se među sobom bore kuda će povući liniju podjele BiH. Prema tome, itekako se razlikuje i ogroman je pomak napravljen i ogromne stvari izborene i na nama je da to dovršimo u narednim godinama”, rekao je Izetbegović.

Prema njegovim riječima, niko od današnjih bošnjačkih lidera ne bi se trebao porediti sa rahmetli Izetbegovićem.

“Mislim da se niko od nas ne treba porediti sa mojim rahmetli ocem, ni ja, ni bilo ko od bošnjačkih lidera, pa ću izbjeći te uporedbe. Danas su puno lakša vremena i danas je puno lakše nositi breme iako i danas ima relikta i problema, još uvijek se to sliježe, imamo krize, ali linija je uzlazna, proces pomirenja i reformi napreduje. BiH ide sovjim putem ka EU i članstvu NATO-a, mislim da bi rahmetli Alija jer je on bio jedan realan i pragmatičan čovjek bio zadovoljan s obzirom na okolnosti sa kojima se nosimo, sa trenutačnim stanjem u ovoj zemlji”, zaključio je Izetbegović.

Na današnji dan prije 91. godinu rođen je Alija Izetbegović, prvi predsjednik međunarodno priznate države Bosne i Hercegovine, predsjednik bosanskohercegovačke države i vrhovni komandant bosanske armije u najtežem periodu njene historije. Izetbegović je tvorac moderne Bosne i Hercegovine.

Rođen je 1925. godine u Bosanskom Šamcu. Odrastao je i školovao se u Sarajevu, gdje je i diplomirao na Pravnom fakultetu. Kao pravni savjetnik radio je u više sarajevskih preduzeća. Zbog svojih političkih opredjeljenja i djelovanja dva puta je zatvaran i osuđivan. U poznatom, politički montiranom “Sarajevskom procesu”, kao prvooptuženi u grupi od trinaest muslimanskih intelektualaca, osuđen je na 14 godina zatvora.

Pokrenuo je formiranje Stranke demokratske akcije (SDA) i na prvojosnivačkoj skupštini SDA 25. maja 1990. godine postao njen prvi predsjednik. Nakon pobjede SDA, na prvim višestranačkim parlamentarnim izborima 1990. godine, Izetbegović je izabran za prvog predsjednika Predsjedništva Republike BiH.

Nakon prvih poslijeratnih višestranačkih izbora 1996. godine izabran je za člana a potom i za predsjedavajućeg Predsjedništva BiH. Nakon deset godina obavljanja funkcije člana Predsjedništva BiH, iz zdravstvenih razloga, 2000. godine podnio je ostavku na mjesto člana Predsjedništva BiH.

Ostat će zapamćena izjava Richarda Holbruka, tvorca Dejtonskog sporazuma: “Da nije bilo Alije Izetbegovića, danas ne bi bilo ni Bosne i Hercegovine“.

Alija Izetbegović je umro 19. oktobra 2003. i sahranjen je na šehidskom mezarju Kovači u Sarajevu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.