Cyber napad na stranicu Udruženja žrtava i svjedoka genocida

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Udruženju žrtava i svjedoka genocida cyber napadom oborena je web stranica te e-mail adresa, a virusima su zaraženi i telefoni korisnika koji su bili uvezani s mailom Udruženja. Predsjednik Udruženja Murat Tahirović za Anadolu Agency (AA) je izjavio kako je motiv hakerskog napada najvjerovatnije zalaganje Udruženja i upozoravanje ambasada u BiH na najavljeni referendum u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Kako je rekao Tahirović, Udruženju je ovim napadima nanesena ogromna šteta, a urušavanje sistema web prezentacije počelo je jučer nakon slanja dopisa diplomatskim predstavništvima u BiH, u vezi s najavljenim referendumom.

“Oborena nam je stranica, mailovi su nam zaraženi, mobiteli, sve… To je počelo jučer jer smo dosta aktivni vezano za referendum, upozoravamo ambasade, članice Vijeća za provedbu mira u BiH (PIC) šta to znači, koje su posljedice referenduma i šta je povod. Jučer kad smo htjeli poslati ambasadama dopis, svi mailovi su nam se vratili. Ustanovili smo da nam je neko ušao na adresu, srušio nam web stranicu, mailove. Vjerovatno su zaraženi i mobiteli s obzirom na to da smo mi uvezani bili preko mobitela na mailove. Nanijeli su nam dosta štete”, naglasio je Tahirović.

Prema njegovim riječima, Udruženje planira da nakon potpunih informacija i analiza stručnjaka za informacione tehnologije cijeli slučaj prijavi nadležnim institucijama BiH, policiji i tužilaštvu kako bi se poduzele određene mjere.

Kada je riječ o web stranici Udruženja žrtava i svjedoka genocida, Tahirović podsjeća kako nije riječ o običnom portalu već stranici koja obiluje arhivskim dokumentima do kojih je sada nemoguće doći.

“Mailovi nam sadrže više od 4.000 poruka koje smo slali i primali, u potpunosti je sve uništeno, a dosta je dokumentacije bilo tu. Moramo sada uraditi novu stranicu i nanijeli su nam zaista puno štete. Vjerovatno je motiv to što smo upozoravali ambasade o protiustavnom i antidejtonskom djelovanju koje čini Republika Srpska, očito da se prate naše aktivnosti i da je to bio povod zašto su nam srušili stranicu”, poručio je Tahirović.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.