Da li smo već u trećem svjetskom ratu?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Stokholmski institut objavio je studiju po kojoj deset najvećih vojnih sila svijeta znatno povećava troškove za naoružanje. Sjedinjene Američke Države ulažu u vojsku i mornaricu, Rusija u pokretne nuklearne rampe. Čemu nova trka u naoružanju i da li smo već u trećem svjetskom ratu?

Trka se ne vodi udvoje kao nekada.

Prema podacima instituta SPIRI, Saudijska Arabija je prestigla Rusiju u ulaganjima u modernizaciju oružja i vojnih snaga sa potrošenih 100 milijardi dolara u 2015. godini. “Tačno je da je vrijeme velikih ratova gotovo, ali ratovi se pomjeraju na male zemlje… Velikog rata neće biti jer iz takvog rata ne može biti pobjednika”, navodi Miša Stojadinović sa Fakulteta za međunarodnu politiku i bezbednost.

Poglavar Rimokatoličke crkve papa Franja je više puta u svojim porukama urbi et orbi osudio one koji profitiraju od “ratnog ludila” i pozvao svijet da ne bude ravnodušan prema opasnosti “trećeg svjetskog rata”.

Posljednji lider SSSR Mihail Gorbačov takođe je izjavio da je treći svjetski rat već počeo.

Istoričar Čedomir Antić ističe da je na snazi veliki sukob koji ima više dimenzija, ali sada ne postoje dva bloka sila i nema sukoba na svim kontinentima. ”Ipak, ne može se osporiti da je ovo jedan ozbiljan globalni sukob”, dodao je Antić.

U isto vrijeme kandidati na preliminarnim izborima u Americi Donald Tramp i Berni Sanders poručuju da SAD više ne mogu da budu svjetski policajac, kao i da ne treba žrtvovati američke živote ukoliko Kim Džong un napadne Japan ili Južnu Koreju.

Ipak, krugovi moći u SAD-u imaju druge planove. ”Mi istražujemo mogućnosti, ali i potrebe koje naše oružane snage imaju kako bismo bili u stanju da odgovorimo na sve prijetnje. Posebno moramo ponovo da uvjerimo naše saveznike u okviru NATO i na istoku Azije da stojimo uz njih”, navodi predsjednik SAD Barak Obama.

Tako dolazimo i do posljednje tačke sukoba. Nagorno- Karabah dio je istog niza koji čine Ukrajina i Sirija, tvrdi saradnik Karnegi instituta Beka Bajelidze. Riječ je o energentima “Nagorno je eksplodirao jer je u toku projekat kojim bi gas iz kaspijskog regiona trebalo da jednim gasovodom i još jednim projektom bude doveden u Evropu. Jermenija, kao ruski saveznik, prepreka je na tom putu”, navodi Bejelidze.

Za svjetskim silama ne zaostaju ni Evropljani, koji takođe povećavaju rashode za opremanje snaga bezbjednosti, ali i vojske.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.