Dabetić osuđen na šest godina za ratni zločin na Grbavici

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće Kantonalnog suda Sarajevo (KSS) oglasilo je danas krivim Duška Dabetića za ratni zločin protiv civila (KZ bivše SFRJ) počinjen u sarajevskom naselju Grbavica i osudilo ga na šest godina zatvora.

Na temelju provedenih dokaza Sud je utvrdio odgovornost okrivljenog za inkriminacije sadržane u optužnici koja ga tereti da je u saizvršilaštvu s pravomoćno osuđenim Predragom Miškovićem, 1992. premlatio, a zatim silovao ženu bošnjačke nacionalnosti u sarajevskom naselju Grbavica. Istovremeno, tereti se da je tokom 1992. i 1993. više puta silovao istu ženu.

Mišković je za ratni zločin protiv civila počinjen na Grbavici ranije pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora.

Sud je cijeneći provedene dokaze, uključujući i iskaz oštećene pod pseudonimom „ST-1“, a koja je pod mjerama zaštite, konstatirao da je okrivljeni Dabetić postupao protivno odredbama humanitarnog prava, odnosno Ženevske konvencije o zaštiti civilnih osoba u ratnim uvjetima.

Prema prvostepenoj presudi, u izdržavanje kazne uračunat će se i vrijeme koje je okrivljeni proveo u pritvoru od 17. aprila 2015. godine, te ekstradicijski pritvor od 22. novembra 2014. godine.

Okrivljeni Dabetić uhapšen je u Republici Turskoj po Interpolovoj potjernici, a potom izručen vlastima Bosne i Hercegovine.

KSS je u septembru 2012. godine izdao naredbu za njegovo hapšenje i ekstradiciju.

Optužnica u ovom predmetu potvrđena je 7. septembra 2015. godine, a suđenje je počelo u novembru iste godine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.