Damarovci u Parlamentu FBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Jučer su Damarovci posjetili Parlament Federacije Bosne i Hercegovine, u sklopu projekta Bolji parlamenti – jača demokratija koji implementira Institut Perpetuum mobile od 2015. do 2017. Godine a Udruženje “Damar omladine” partner pri implementaciji. Cilj projekta je da poboljša kapacitet i mogućnosti mladih i omladinskih nevladinih organizacija u cijeloj Bosni i Hercegovini, kao i da utiče na parlamentarne procese koji se tiču specifičnih pitanja mladih. Na taj način, projekat će doprinijeti transparentnosti i odgovornosti državnog i entitetskih parlamenata.

Tokom trajanja projekta, 400 mladih koji su prošli obuku za omladinski aktivizam, bolje razumijevanje demokratskih procesa i aktivno učešće građana, a na osnovu priručnika AKTIVIRAJ, će u dvije faze posjetiti entitetski (Parlament FBiH i Narodnu skupštinu RS) i državni parlament (Parlamentarnu skupštinu BiH). Mlade su prethodno obučili vršnjački edukatori/ice iz 10 omladinskih centara/organizacija iz 10 različitih opština/gradova u BiH. Omladinski centri/organizacije koji učestvuju u projektu su: DON Prijedor, Dom omladine Zvornik, Omladinski centar Trebinje, Udruženje za edukaciju i političku organizaciju Doboj, PRONI Bijeljina, Damar omladine Visoko, DOM Velika Kladuša, Snaga mladih Mostar, Nova vizija Novi Travnik i Centar za edukaciju mladih Zenica.

Tokom jučerašnje posjete, 40 mladih iz Visokog je imalo priliku da u direktnom kontaktu sa donosiocima odluka iskoriste znanja stečena kroz radionice i aktivno učestvuju u diskusiji koja se tiče pitanja mladih, prvenstveno nezaposlenosti mladih i zapošljivosti mladih.

Domaćini posjete bili su uvažena zastupnica Predstavničkog doma Darijana Katić, zatim Stela Ibrović, v.d. sekretara ovoga Doma, te prof.dr. Sead Dizdarević, šef službe radnih tijela, koji je mlade upoznao sa strukturom, organizacijom rada i načinu donošenja odluka u Parlamentu Federacije BiH.
Projekat podržava Ambasada Holandije u BiH.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.