Danas posljednja minuta u cijelom svijetu traje 61 sekundu

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Večeras će zadnja minuta dana u svijetu trajati sekundu duže od uobičajenog, a riječ je o pojavi koja se pojavljuje zbog fenomena usporavanja rotacije Zemlje oko Sunca.

U svim zemljama sveta će večeras, u noći sa 30. juna na 1. juli, u “Univerzalnom koordinisanom vremenu” (UTC) minuta između 23:59 i 00:00 sati trajati zapravo 61 sekundu i to na način da će satovi istu sekundu dva puta brojati.

Riječ je o proceduri kojom se jedna sekunda dodaje s ciljem usklađivanja prirodne i atomske vremenske skale. Ljudi generalno neće primijetiti neke vidljive promjene, ali „sekunda viška“ će donijeti pune ruke posla rukovodstvima globalnih satelitskih sistema navigacije i sistema usklađivanja računarskih mreža i slično.

Ekspert turskog Instituta za naučna i tehnološka istraživanja (TUBITAK) i profesor sa Univerziteta u Istanbulu Hasan Esenoglu je za AA kazao da se ovaj sistem prvi put primijenjen 1972. godine, a prethodila joj je Međunarodna konvencija o Univerzalno koordiniranom vremenu koja predviđa da razlika između Univerzalnog vremena, koje se temelji na rotaciji Zemlje i njenom položaju u odnosu na svemirska tijela, i Međunarodnog atomskog vremena (TAI) ne smije biti veća od 0,9 sekundi.

Podsjetivši da je do sada ukupno 25 puta vremenu dodavana po jedna sekunda, Esenoglu je kazao da su to precizna usklađivanja vremena koja se razlikuju od redovnih kalendarskih šestodnevnih na nivou jedne godine i jednosatnog prilikom smjenjivanja ljetnog i zimskog mjerenja vremena.

„Posljednje dodavanje sekunde je bilo 2012. godine i skoro da se uredovilo da se svakih pet godina to praktikuje po tri puta. U početku se strahovalo od pada elektronskih sistema, ali to se nije desilo. I daje postoje kritike ove prakse.”

Tendenciju usporavanja rotacije Zemlje uzrokuju plime i oseke kao rezultati gravitacije Mjeseca i Sunca, a Zemlja je također osjetljiva na uticaje atmosferskih kretanja, na promjene ledenog pokrivača, potrese, a rezultat svega je da jedan dan ne traje tačno 24 sata. Planeti Zemlji treba nešto malo više od 86.400 sekundi za jedan krug oko svoje ose.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.