Dejan Šćepanović: Kako je SDA slupala dignitet i moć Općinskog vijeća Visoko

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Prošle subote bila je 37. Sjednica Općinskog vijeća Visoko na kojoj se, po reakcijama SDA sasvim slučajno (a tačnije na moju inicijativu) u okviru jedne od tačaka raspravljalo o informaciji koja taksativno nabraja sva vijećnička pitanja i sve incijative na koje nikada nije došao odgovor.

Dakle, od januara 2013. godine do 26. marta ove godine na 39 vijećničkih pitanja ili inicijativa vlast, javna preduzeća, općinske službe, upravni ili nadzorni odbori se nikada nisu udostojili da odgovore.

Ta poražavajuća statistika da je svaka od 37. sjednica iza sebe ostavljala bar jedno neodgovoreno pitanje ili inicijativu je zapravo demonstracija kako je SDA Visoko od početka ovog mandata sistematski uništavala dignitet, moć i ingerencije Općinskog vijeća Visoko i vijećnika kao pojedinca.

Naravno, Poslovnik Općinskog vijeća je jasan – zakonski rok za odgovor na vijećničko pitanje je 15 dana. Ali zakon nije zanimao SDA kada su formirali vlast 2012. godine te je danas sasvim normalno da pojedini vijećnici, između ostalih i ja, čekaju na odgovore pitanja postavljenih još u februaru 2013. godine.

Pored te tragične statistike od 39 neodgovorenih pitanja kroz pomenutu tačku dnevnog reda Općinskog vijeća saznao sam da sam i apsolutni rekorder po broju neodgovorenih pitanja. Čak osam pitanja ili inicijativa koje sam postavio/pokrenuo nikada nisu dobila svoju konkluziju.

Ipak, najbitnije je pitanje kako je došlo do ovoga i kako je sve počelo ?

Počelo je tako što je SDA imala ogromnu većinu – od 17 vijećnika (devet SDA, dva BPS, pet nezavisnih i dva SBiH). Ubrzo nakon toga počeli su kupovati vijećnike od svojih koalicionih partnera i od na izborima osvojenih devet mandata došli na 12.

Zatim su se sjetili da je došlo vrijeme da unište, pored digniteta vijeća i vijećnika, kupujući mandate kao pijačnu robu, i Kolegij Općinskog vijeća Visoko. Napravili su presedan da sekretar Općinskog vijeća Visoko kao tehničko lice ima pravo glasa na kolegiju radi osiguravanja većine i na tom tijelu.

Takav presedan ne postoji niti u jednoj Općini u Federaciji BiH.

I dok su se šokirani građani još snebivali tragedijom da je glavno pitanje visočke politike postalo: „Koliko košta kilogram vijećničkog mandata ?“, SDA vlast je polako prestajala opoziciji odgovarati na vijećnička pitanja a Poslovnik Općinskog vijeća se kršio po potrebi.

A kada je sve izgledalo savršeno za SDA, stranku koja je vladala majorizacijom, nadjačavanjem i usput rušila sva pravila demokratije i savijala sve propise i zakone, desio se sukob unutar njih samih. Klub od SDA od 12 vijećnika pukao je na dva dijela, jedan od devet, a drugi od tri, a načelnica Općine Visoko je izgubila podršku od tog većeg dijela.

Ali raskol u SDA nije mogao zaustaviti propadanje značaja i časti Općinskog vijeća Visoko i dekadenciju bitnosti vijećnika kao predstavnika građana.

Zašto?

Jer je SDA tri godine učila općinske službe, upravne, nadzorne odbore i menadžmente javnih preduzeća i ustanova da Vijeće i vijećnike doživljavaju kao nepotrebni i mrtvi demokratski dekor lišen prava i političke moći.

I sada smo tu gdje jesmo, u istom blatu razvlaštene i ponižene zakonodavne vlasti Općinskog vijeća Visoko, lišeni poštovanja izvršne vlasti, službi i javnih ustanova i preduzeća, nemoćni da radimo posao koji nam je povjerio narod.

SDA Visoko je u naletu patološke želje za apsolutnom i neumoljivom vlašću polupala sve poluge moći i ubila svijest o važnosti Općinskog vijeća, ne računajući na to da uništavanje demokratskih institucija vlasti škodi jednako i poziciji i opoziciji, a ponajviše građanima.

I zato smo danas tu gdje jesmo, u situaciji u kojoj je moguće da direktorica JP RTV Visoko na moje pitanje o broju zaposlenih u tom preduzeću odgovori: „Izražavam sumnju da vijećnik nije upućen u navedenu situaciju, te postavljeno pitanje doživljavam krajnje bezobraznom i drskom provokacijom od strane dokonog vijećnika“, i da Nazdorni odbor ne vidi ništa sporno sa takvim odgovorom.

A kada javna preduzeća ne poštuju vijećnike i Vijeće zašto bi poštovale privatne firme, nevladine organizacije i na kraju krajeva građane?

Ako je išta savršeno dobro urađeno za prethodne četri godine vlasti „nove-redizajnirane“ SDA Visoko onda je to sistematsko uništavanje zakonodavne vlasti općine Visoko.

Naravno, vlast je uradila još mnogo toga lošeg, nametnula nove poreze građanima, uništila većinu javnih ustanova i preduzeća, uposlila 50-ak stranačkih kadrova i vijećnika SDA u javni sektor, povećala broj nezaposlenih itd.

Ali te greške bi se mogle ispraviti kada bi općina Visoko imala snažno i poštovanja vrijedno Općinsko vijeće, koje je nažalost bilo prva žrtva te vlasti.

I zato je Visoko danas tu gdje jeste, općina sa najmanjom prosječnom platom u ZDK, 10 000 nezaposlenih i cca. 2000 građana koji rade na crno, općina sa 2/3 stanovništva koje nemaju pitku vodu, općina divljih deponija, praznih poslovnih prostova i očajnih građana.

Zato smo danas – općina uništene demokratije, pijaca vijećničkih mandata, dom obezvlašćenog vijeća i sigurna kuća za neodgovorne direktore javnih ustanova i preduzeća, politiku uličnog rječnika, uvreda, laži i poniženja i maćeha siromašnim i obespravljenim građanima.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.