Denis Zvizdić: Cilj nam je da BiH bude atraktivna za domaća i strana ulaganja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Predsjedavajući Vijeća ministara Denis Zvizdić, uoči današnjeg važnog sastanka sa visokim evropskim za Radio Bosne i Hercegovine je odgovorio s čime zapravo dočekuju goste.

-Sa vrlo optimističnim izvještajem koji jasno pokazuje visok stepen kredibilnosti provedbe mjera i aktivnosti koje su definisane unutar reformske agende za Bosnu i Hercegovinu. Sastanak sa predstavnicima Evropske komisije i drugih evropskih stručnjaka međunarodnih finansijskih institucija je ustvari dobra prilika da se prezentiraju dosadašnji rezultati u provedbi ekonomske reformske agende i da se na jedan sadržajan način prezentiraju i pozitivni rezultati u smislu ekonomskog razvoja i stalnog rasta vitalnih ekonomskih parametara, nastalih kao produkt realizacije mjera i zakona definisanih unutar reformske agende. Dakle, dočekujemo ih, ja govorim na nivou Vijeća ministara, sa podatkom da je Vijeće ministara realiziralo u potpunosti 18 od definisane 34 mjere po akcionom planu provedbe Agende i da to zaista smatramo visokim stepenom, kredibilnim stepenom, realizacije onih obaveza koje smo imali u proteklih 12 mjeseci. Naš krajnji cilj jeste članstvo u Evropskoj uniji i kreiranje područja Bosne kao atraktivnog za domaća i strana ulaganja, rekao je Zvizdić.

Na pitanje kako će se reforme odraziti na građane, te na koji način će građani imati bolne rezove, Zvizdić je rekao da će se one na građane odraziti u konačnici vrlo pozitivno.

-Ništa od tih informacija koje treba da prepadnu građane, ustvari takvo nešto ne postoji, niti će se to dešavati u narednom periodu. Sami rezovi će biti prije svega unutar postojećih sistema, u onim segmentima koji budu prepoznati kao nedovoljno efikasni ili nedovoljno produktivni. Dakle, analizirat će se u potpunosti sistem zdravstvene zaštite u Bosni i Hercegovini, otkriće se slabosti unutar tog sistema i one će biti ispravljenje. Ista stvar će biti u bankarskom sistemu. Isto ćemo to uraditi unutar penzijsko-invalidskog sistema i uopće u svim drugim segmentima ćemo povećati nivo efikasnosti institucija ili pojedinaca da djeluju s ciljem ekonomskog razvoja Bosne i Hercegovine. Mi ćemo jednostavno preuzeti određene pozitivne prakse iz regiona i Evropske unije, direktive Evropske unije, načine na koji su to uspješne zemlje riješile i ta rješenja ćemo primjeniti i u Bosni i Hercegovini, naveo je Zvizdić.

Odgovorio je i da je Bosna i Hercegovina, mada sa svojim razgranatim birokratskim aparatom, možda najsloženijim u Evropi, u stanju da odgovori ovim izazovima.

-Međutim, ne smijemo bježati od činjenice da imamo vrlo složen i kompleksan prije svega ustavno-politički sistem, a onda i administrativni sistem u Bosni i Hercegovini. Kako se bude prelazilo u naredne faze našeg puta ka evropskim integracijama, sasvim sigurno je da će doći do potrebe da određeni procesi i sistemi u Bosni i Hercegovini budu mnogo jednostavniji, brži i efikasniji. Ne treba zaboraviti da su i naši susjedi. koji su u međuvremenu postali članice Evropske unije, kao što su Slovenija i Hrvatska, više puta morali mijenjati svoj Ustav i uopće stalno prilagođavati svoju legislativu pravnoj stečevini Evropske unije. I sigurno je da će se morati mnogo angažovanije raditi na reformi javne uprave, na povećanju sposobnosti i efikasnosti državnih službenika, ali i na mnogo jednostavnijim procedurama, pa vjerovatno u konačnici možda i nekom kvalitetnijem unutrašnjem uređenju Bosne i Hercegovine koje mora biti bazirano na praksi multietničkih ekonomskih regija baziranih na principima dobre ekonomske, saobraćajne, infrastrukturne povezanosti, a ne nikako bilo kakvih jednoetničkih osobenosti, rekao je Zvizdić za Radio Bosne i Hercegovine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.