Dennis Gratz uputio pitanje: Zašto nema pravične naknade od velikih zagađivača za Visoko?

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Na osnovu inicijative Nermine Vehabović-Rudež, vijećnice NS-a u Općinskom vijeću Visoko, danas je federalni zastupnik Dennis Gratz uputio pitanje prema Federalnom ministarstvu turizma i okoliša u kojem traži da se odgovori na koji način Termoelektrana Kakanj planira isplatiti naknadu za zagađenje ugroženim zajednicama u Visokom.

“Ono što želimo saznati jeste u kojem iznosu je Termoelektrana Kakanj isplatila naknadu za zagađenje kao veliki zagađivač na prostoru Zeničko-dobojskog kantona u prema Fondu za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine, te kako time obuhvatiti širi prostor i istinski zaštititi ugrožene zajednice”, kazao je Gratz.

“Da li je općina Visoko, po ovom osnovu, učestvovala u raspodjeli sredstava za naknadu koju je uplatila Termoelektrana Kakanj? Naime, mjesne zajedncie Dobrinje, Moštre, Poriječani, Buzić Mahala, Seoča, Mali Trnovci, Radovlje su direktno pogođeni zagađenjem. Ministarstvo turizma i okoliša Federacije BiH treba biti u posjedu drugih relevantnih informacija u vezi sa osiguranjem naknada za lokalnu zajednicu u konkretnom primjeru, te moramo pokrenuti stvari kako bismo pružili odgovarajuću naknadu općini Visoko koja trpi posljedice zagađenja”, zaključio je Gratz.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.