Djeca koja rastu uz internet vjeruju sve sto pročitaju online

Djeca koja rastu uz internet, takozvane “digital native” generacije, vjeruju sve što pročitaju online, otkriva istraživanje koje je sprovelo britansko telekomunikaciono regulatorno tijelo Ofcom.

Djeca stara između 8 i 15 godina danas provode dva puta više vremena na internetu nego prije deset godina. Broj djece koja vjeruju sve što pročitaju na Googleu i na društevnim mrežama se udvostručio, navodi se u studiji Ofcom-a, uz upozorenje da djeci koja rastu uz internet nedostaje sposobnost kritičkog rasuđivanja.

“Ona ne umiju da procijene da li je nešto istinito ili nepristrasno”, zaključuje Ofcom. Gotovo svako deseto dijete koje koristi internet vjeruje da su sve informacije koje pronalazi na društvenim mrežama “istinite” i “tačne”, dok jedna petina vjeruje da su podaci koji se mogu naći na pretraživačima poput Googla i Binga “vjerodostojni”. Studija, takođe, otkriva da se djeca sve više okreću YouTube za “tačne i provjerene” informacije o zbivanjima u svijetu.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.