Dnevno šaljemo 100 milijardi mailova

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Za nešto više od 20 godina, elektronska pošta postala je najzastupljeniji oblik komunikacije jer više od 100 milijardi mailova korisnici širom planete pošalju svakog dana. Ali čini se da je pogodnost ovakvog sistema počela da ugrožava vještinu lijepog i pravilnog izražavanja.

U najvećoj i najsistematičnijoj studiji ikada provedenoj, tokom koje je analizirano više od 16 milijardi mailova koje je poslalo preko dva miliona korisnika Yahooa, istraživači su ustanovili da su u većini slučajeva osobe slale odgovor od samo pet riječi.

Tokom istraživanja koje je proveo Univerzitet u Južnoj Kaliforniji, naučnici su također uočili da se naše navike u vezi sa slanjem mailova odvijaju po određenim obrascima – što se razgovor više zahuktava, vremenski interval između odgovora sve je kraći, a znak da se konverzacija približava kraju predstavlja sve rjeđe i sporije pristizanje odgovora.

Tinejdžeri u prosjeku troše najmanje vremena na sastavljanje maila (13 minuta), odrasli (24 minute), a osobama starijim od 50 godina za to je potrebno 47 minuta.

Muškarci su u prosjeku slali kraće mailove od žena.

Više od polovine mailova sadržalo je manje od 43 riječi, a najkraći su bili oni koje su korisnici slali putem mobilnih telefona, krajem dana, tokom vikenda ili tokom radnog vremena.

Što je osoba primala više mailova, više vremena je u prosjeku trošila na ovu aktivnost. Ipak, što je više mailova stizalo, vjerovatnoća da će osoba odgovoriti na mail se smanjivala, što ukazuje na to da postoji tačka kada postajemo preopterećeni pristiglim sadržajem, pa počinjemo da vršimo selekciju.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.