Do dobre forme za 10 minuta vježbanja

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Deset minuta svakodnevnog vježbanja može da bude podjednako efikasno kao da se trenira tri puta sedmicno po pola sata. Ono što je bitno jeste kontinuitet, jer vremenom vježbanje postaje ne samo navika, već i potreba.

Pojedini psiholozi ističu da ako nekoj aktivnosti posvetimo 21 dan u kontinuitetu, ona će definitivno postati svakodnevna. To važi i za vježbanje.

Prvi rezultat neprekidne desetominutne fizičke aktivnosti je osjećaj da imamo mnogo više energije, a vremenom se efekti vide i na tijelu.

Naravno, 10 minuta nije dovoljno da se rade vježbe za sve grupe mišića. Zato bi svaki trening trebalo da bude usmjeren na različite dijelove tijela – ruke, noge, trbušnjake, butine, gluteus. Bez obzira na to što kratko traje, svaki trening bi trebalo da započne sa nekoliko rotacija glave, ruku, struka, kukova.

Da bi se obezbijedila dinamika, odnosno povećao napor svakih mjesec dana potrebno je mijenjati program vježbi. Preporuka je i da se dva dana u sedmici pauzira.

Da bi se postigao što bolji efekat savjet je da se vježba ispred ogledala. Disanje takođe ne bi trebalo da se zanemari.

Zato bi prije početka treninga trebalo provjetriti prostoriju, ili ako vrijeme to dozvoljava ostaviti prozor otvoren.

Desetominutni trening osim što podiže energiju i vremenom zateže mišiće, značajan je i zbog toga što pomaže organizmu da se bolje prilagodi na promjenljive klimatske uslove, povećava kapacitet srca i pluća, ubrzava cirkulaciju i smanjuje efekat stresa.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.