Dom naroda Parlamenta BiH podržao ukidanje “bijelog hljeba”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Dom naroda Parlamenta BiH usvojio je u prvom čitanju izmjene Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, koje predviđaju ukidanje takozvane naknade “bijeli hljeb” za izabrane i imenovane zvaničnike.

Godinu dana od usvajanja ovog zakona u Predstavničkom domu delegati u Domu naroda usvojili su zakon koji su u proceduru uputili SBB-ovi poslanici.

Ovaj zakon podržali su poslanici iz Kluba Bošnjaka (Safet Softić, Sead Kadić, Halid Genjac i Sifet Podžić) te delegati iz Kluba Srba (Sredoje Nović, Nebojša Radmanović, Darko Babalj i Ognjen Tadić i Dragutin Rodić).

Protiv su glasali delegati iz Kluba Hrvata Bariša Čolak, Zdenka Džambas i Ljilja Zovko i Mario Karamatić. Martin Raguž je bio suzdržan.

Delegati iz Kluba Hrvata kazali su da se “donošenje ovog zakona radi na prečac”.

“Radi se o populističkom zakonu i neko želi da ima korist od toga. Da bi promijenili ovaj zakon moramo promijeniti Ustav”, kazao je Mario Karamatić iz HSS-a.

Damir Arnaut iz SBB-a je kazao da su se svi u predizbornoj kampanji obavezali da će riješiti ovo pitanje.

“Oni koji su protiv pozivaju se na restrikcije koje slijede nakon isteka mandata, ali svako svjesno ulazi u politiku. Niko u svijetu nema ovakve vrste naknada”, kazao je Arnaut.

Ovaj zakon je usvojen u prvom čitanju, a durgo čitanje i konačno usvajanje trbealo bi se desiti do kraj marta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.