“Dom zdravlja” Visoko: Izvještaj o mikorbiološkoj analizi rijeke Fojnice

Vršeći rutinsku sanitarno-higijensku kontrolu i epidemiološki nadzor na području općine Visoko uzeti su uzorci vode iz rijeke Fojnice na lokalitetu kupališta Buci – Mlinovi. Analiza je izvršena zbog kontrole kvalitete vode i utvrđivanja pogodnosti za kupanje i rekreativne svrhe.

Prema nalazu Zavoda za javno zdravstvo Ze-do kantona utvrđeno je značajno mikrobiološko zagađenje vode, prema tome se stavlja u klasu površinskih voda III klase i niže.

Vode sa ovim stepenom mikrobiološke kontaminacije nisu pogodne, bez prethodnog prečišćavanja i dezinfekcije, za opskrbu naselja vodom za piće, za prehrambenu industriju, uzgoj plemenitih vrsta ribe (Salmonida), nisu pogodne za kupanje, sportove na vodi kao ni za uzgoj ostalih vrsta ribe (Ciprinida).

Izvještaj o ispitivanju vode možete pogledati ovdje.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.