Donesene bitne odluke za funkcioniranje Fonda za zaštitu okoliša FBiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Upravni odbor Fonda za zaštitu okoliša Federacije Bosne i Hercegovine danas je na sjednici donio bitne odluke za njegovo daljnje funkcioniranje, saopćeno je iz tog fonda. Između ostalog je donesena „Odluka o odabiru korisnika sredstava Fonda na osnovu raspisanog Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa, projekata i sličnih aktivnosti iz područja zaštite okoliša za 2016. godinu – JP 2016/I“. Iznos od 4,9 miliona KM bit će dodijeljen za realizaciju 65 projekata, odlučeno je.

Donesena je i Odluka o raspisivanju Javnog konkursa za dodjelu sredstava iz Revolving fonda za finansiranje projekata energijske efikasnosti za 2016. godinu.

Osiguranih ukupno dva miliona KM raspoređeno je prema tipu korisnika i vrsti aktivnosti: pola miliona KM za projekte primjene mjera energijske efikasnosti u nestambenim (javnim) objektima i milion i po KM za projekte mjera energijske efikasnosti u nestambenim (privrednim) objektima i industrijskim procesima.

Upravni odbor odobrio je raspisivanje „Javnog konkursa za dodjelu sredstava za realizaciju programa i projekata iz područja zaštite okoliša za 2016/2“ u ukupnom iznosu do 5,7 miliona KM.

Po riječima predsjednika Upravnog odbora Fonda Pere Goluže u proteklih mjesec dana izvršene su sve aktivnosti za nastavak i nesmetanu realizaciju strateških projekata za zaštitu okoliša koji će biti finansirani novcem tog fonda.

Radi se o projektima zaštite voda od značaja za Federaciju BiH, projektima zaštite okoliša kao podršci razvoju lokalnih zajednica, nastavku realizacije projekta uspostavljanja federalne mreže monitoringa kvalitete zraka u urbanim područjima koja imaju značajne industrijske aktivnosti i/ili broj stanovnika veći od 50.000 te nizu drugih projekata iz oblasti energijske efikasnosti, upravljanja otpadom, zaštite i remedijacije tla, zaštite okoliša po programima međuentitetske saradnje, prirode koji se odnose na procjenu ugroženosti vrsta i staništa.

Direktor Fonda za zaštitu okoliša FBiH Fuad Čibukčić izjavio je da je prvi put u suradnji s međunarodnim i domaćim institucijama uspostavljen novi finansijski mehanizam koji se nudi korisnicima, koji će doprinijeti značajnom ulaganju u oblast energijske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

– Ovaj revolving fond predviđa izuzetno povoljne uslove finansiranja i sigurni smo da će korisnici naših sredstava, na obostrano zadovoljstvo, prepoznati prednosti ovog finansijskog mehanizma, ali i Fond kao dugoročnog strateškog partnera za buduće finansiranje projekata EE, rekao je Čibukčić.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.