Dr. Semir Osmanagić o tekstu “Der Standarda”: “Psi laju, karavani prolaze”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Pitanje koje je uspjelo uzurpirati svjetsku javnost. Već jedanaest godina traje dilema u vezi bosanskih piramida. Jesu li stvarne ili su samo prevara?

>> Der Standard bosanske piramide nazvao podvalom

 O arheološkom parku u Visokom pisao je “Daily star”, a “Discovery” je o njima pravio i dokumentarac. Sada se u igru uključio i njemački “Der Standard”, tako da je činjenica da piramide u Visokom polako, ali sigurno izazivaju interes svjetske javnosti.

Austrijski list “Der Standard” je objavio danas članak pod naslovom “Lažne piramide za pravi novac” koje govore da su piramide u Visokom lažne te da je to Dr. Semir Osmanagić, izveo samo dobar marketinški trik.

“To je inače problem malih zemalja koje neko želi oblatiti. Tako pišu neuki novinari”, objašnjava Osmanagić.

“Der Standard” piramide opisuje kao “egzotični mamac za građane zapadne i centrale Evrope u bosanskom gradiću Visoko”. Napominju da u park dolaze hiljade turista iz cijelog svijeta, a cjelokupan projekat su nazvali prevarom. Zbog svega kontaktirali profesora Osmanagića, koji kaže da se na ovaj način želi oblatiti mala država poput BiH.

“Psi laju, karavani prolaze”, komentariše profesor Osmanagić. “Iza nas postoje 5 međunarodnih konferencija koje dokazuju vjerodostojnost piramida, brojna istraživanja. Svake godine dođu desetine hiljada posjetilaca i oduševljeni su što nas znači da ih nešto privlači. Od ovog posla žive stotine ljudi, taksisti, restorani, hoteli..” kazao je Osmanagić.

Procjenjuje se da je emisiju na Discoveryju, koja se emitovala tokom sezone 2014/15, pogledalo preko 20 miliona ljudi. Dnevni tiraž Daily Stara je oko 500 000, dok austrijski Der Standard mjesečno pročita oko 400 000 ljudi.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.