Dug kladionica u FBiH za godinu porastao za 15 miliona KM

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Kladionice u FBiH na dan 31.10. 2014. godine prelazio je 25 miliona KM, službeni su podaci Porezne uprave Federacije BiH. No, do sredine 2015. godine taj dug je porastao na oko 40 miliona KM.

Najveći dužnici su kladionice koje dolaze iz Mostara: dug kladionice Derby Bet Shop sredinom ove godine bio je veći od 10 miliona KM. Milion manje dugovala je kladionica Intersport, također iz Mostara.

Adisa Hamzić, portparolka Porezne uprave FBiH pojasnila je ranije za Patriju da vlasnici kladionica najčešće radnicima ne plaćaju doprinose za penzijsko i invalidsko osiguranje, zdravstveno osiguranje kao i osiguranje za slučaj nezaposlenosti.

U prilogu koji je emitovan na TV 1 stručnjaci su upozorili da aktuelni zakoni u FBiH idu na ruku kladioničarskim lobijima. Poreznoj upravi ruke su vezane, pa tako i kada dobiju sudsku potvrdu, gotovo je nemoguće prinudno naplatiti dugove kladionica, jer, u skladu s odlukom federalnog Ustavnog suda, nije moguće zaplijeniti imovinu vlasnika, već samo pravnog subjekta.

A same kladionice najčešće nemaju imovinu.

Stručnjaci upozoravaju da je kriminalno poslovanje u velikom broju kladinica u FBiH ozbiljan problem koji narušava ekonomsku stabilnost FBiH. Ovo je problem koji se na teret stavlja Federalnom ministarstvu finansija, Tužilaštvu FBiH, Državnoj agenciji za istrage i zaštitu (SIPA), Visokom sudskom i tužilačkom vijeću te Federalno ministarstvo pravde.

Zanimljivo je da Federalno ministarstvo finansija ne ulaže napore da riješi problem dugovanja kladionica. A, čudi i to da najveći dužnici dolaze iz Mostara, grada u kojem je i sjedište HDZ-a BiH, političke partije koja već dvije decenije upravlja ministarstvom finansija.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.