Dvije optužnice zbog krivotvorenja novca

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Dragana Markovića (1986.), rođenog u Nikšiću, gdje je i nastanjen, državljanina Crne Gore, koji se nalazi u pritvoru, a tereti se da je počinio produženo krivično djelo krivotvorenja novca.

Optuženi se tereti da je od augusta do oktobra ove godine stavio lažan novac u ukupnom iznosu od 4.900 US dolara u opticaj kao pravi, te pokušao staviti u opticaj 7.300 US dolara.

Tereti se da je nakon što je prethodno pribavio trideset i šest krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 US dolara, u mjenjačnici u Mostaru izvršio zamjenu novčanica za novčani iznos od 3.115 Eura, koji mu je zaposlenica mjenjačnice predala nakon što je novčanice US dolara provjerila pod UV lampom i utvrdila da posjeduju vodeni žig.

Optuženi Marković tereti se da je u mjenjačnici u Trebinju izvršio zamjenu sedam krivotvorenih novčanica u apoenu od 100 US dolara, u KM, kao i da je u mjenjačnici u Bileći, izvršio zamjenu šest novčanica u apoenu od 100 US dolara u KM.

Prema navodima optužnice, optuženi je nakon što je prethodno pribavio sedamdeset i tri novčanice od po 100 US dolara, predao novac uposlenici mjenjačnice u Mostaru, zbog zamjene novca u KM, koja je nakon što je primjetila da se radi o krivotvorenim novčanicama, obavijestila Policijsku upravu Mostar.

Optužnica je proslijeđena Sudu BiH, saopćeno je iz Tužilaštva BiH.

Snežana Deretić krivotvorila novac u Trebinju

Tužilac Posebnog odjela za organizirani kriminal, privredni kriminal i korupciju podigao je optužnicu protiv Snežane Deretić (30) rođene u Nikšiću, Crna Gora, nastanjene u Herceg Novom.

Optužena se tereti da je u oktobru 2015. godine, lažni novac, tačnije trinaest krivotvorenih novčanica u apoenu od po 100 US dolara, stavila u opticaj kao pravi.

Prema navodima optužnice, optužena je nakon što je prethodno pribavila krivotvoreni novac, 1.300 US dolara predala u mjenjačnici u Trebinju na ime zamjene u KM, te nakon što je zaposlenik izvršio konvertovanje u KM, udaljila se u nepoznatom pravcu.

Optužena se tereti da je počinila krivično djelo Krivotvorenje novca iz člana 205. stav 1. Krivičnog zakona BiH.

Optužnica je proslijeđena na potvrđivanje Sudu BiH.

Više vijesti