Džihadista iz BiH osuđen na osam godina robije

Na osam godina dugu robiju, u sudu u Gracu osuđen je pedesetogodišnji bh. državljanin Fikret Begić, optužen za saradnju sa takozvanom Islamskom državom (IS), za koju je regrutovao i borce. Begić, koji je rođen u Konjicu, a bio je optužen za terorističko i kriminalno udruživanje, po ocjeni porote, i sam je htio da se priključi svirepoj terorističkoj organizaciji (IS).

Begić čitanje presude nije sačekao mirno, već je upadao u riječ uzvikujući sudiji “rat nikada nije završen”, na šta je ovaj odgovorio da svako ko učestvuje u tom ratu važi za radikalizovanu osobu.

Sudija je dodao da optuženi u cijeloj priči nije nebitan dio, ali ne i najbitniji, a kao jasan dokaz da je želio da napusti Austriju u pravcu Sirije pomenuo je činjenicu da je otkazao stan u Gracu.

“Zbog toga sam terorista? To je smiješno. Bravo”, odgovorio Begić i aplaudirao sudiji, a poroti uputio riječi da “rade šta god žele”. Kada mu je sudija rekao da će osam godina provesti u zatvoru on je odgovorio: “a zašto ne i 20?”.

Tužilac je optuženog ranije opisao kao “osobu koja je često prisustvovala predavanjima Mirsada Omerovića poznatijeg kao Ebu Tejma”, nakon čega je postao radikalan.

Više vijesti
Komentara ( )

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove Visokoin.com portala. Zabranjeno je vrijeđanje, psovanje i klevetanje. Upisi s takvim sadržajem bit će izbrisani bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.