“Džihadista me je tukao, ali sam ga gledao u oči i smijao se”

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Četvorica bivših zarobljenika, okupili su se prvi put poslije oslobađanja iz zatočeništva prije dvije godine i za radijskom programu BBC-ja prisjetili se svih svireposti koje su preživjeli. Italijanski humanitarac Federiko Motka, francuski novinar Didier Fransoa, danski fotograf Danijel Rie Otosen i francuski bloger Pjer Tores su jedini preživjeli iz grupe od 19 ljudi koje su islamisti držali kao taoce.

Godinu dana proveli su u zatočeništvu u najgorim uslovima, mjesecima nisu vidjeli sunčevu svjetlost, a nedjeljama su vezivani lancima. Čuvari su ih surovo tukli danima. Fotograf Danijel (26), za koga su džihadisti sumnjali da je vojnik ili špijun, otet je u maju 2013. Otmičari su svakodnevno vikali na njega i udarali ga. Danijel tvrdi da su džihadisti koji su došli sa zapada, pokazivali više agresivnosti od ostalih.

U jednom trenutku natjerali su ga da pleše neku vrstu tanga, i koliko god to čudno zvučalo, u tom trenutku se osJetio više poniženim nego kada su ga tukli. Psihička i fizička tortura bila je neprestana, bez pravila. Danijel u jednom trenutku više nije mogao da izdrži i pokušao da se objesi, ali su čuvari ušli i spriječili ga. Francuski novinar Didier Fransoa (55) otet je mjesec dana poslije Danijela, kada je iz Turske ušao u Siriju. Od tog trenutka samo se borio da preživi.

“Kada izgubite slobodu, nema više pravila, nema zakona. Čuvari su oni koji donose odluke i vi nemate nikakvu kontrolu. Nema dobrog i lošeg čuvara, svi loši. Ali, imali su različite strategije. Neki su pribjegavali ekstremnom nasilju, dok su drugi koristili sofisticiranije metode, igrajući se s umom. A mi nikada nismo znali koje metode će koristiti. Dolazili bi i tukli nas bez razloga, samo kako bi pokazali da imaju moć. Na povez za oči bi stavljali suzavac. Vode i hrane ne bi bilo po četiri dana”, ispričao je on za BBC.

Pjer Tores (31), otet je usred dana u Raki. Grupa maskiranih otmičara na ulici izudarala ga je pištoljima i odvela u zatočeništvo. Pjer je želio je da se odupre i bori. Zato je u jednom trenutku ponosno stao ispred jednog čuvara i gledao ga prkosno u oči. Čuvar ga je napao štapom, ali Pjer nije posustajao.

“Udarao me je po stomaku, a ja sam bio sam euforičan. Osjećao sam se sjajno. Bilo je to vrijedno muke”, ispričao je Pjer. Federiko Motka (33) zarobljen je s britanskim humanitarcem Dejvidom Hajnsom, koji je pogubljen četiri mjeseca poslije Federikovog oslobađanja. Italijanski humanitarac noćima nije mogao da spava u samici, a pokušavao je da zaspi tako što je u svojoj glavi vodio razgovore s roditeljima i sestrom. Danijel je rekao da je pokušavao da se fokusira na pozitivne stvari.

“Kada pogledam unazad, imao sam nekoliko različitih mentalnih stanja. Na početku je bio šok. Drugi dio je bilo prihvatanje i prilagođavanje. Treće, shvatanje da je to moj svakodnevni život. Tada postajete dobar talac, a za mene je od tog trenutka vrijeme počelo da brže prolazi”, prisjetio se Danijel. Zatočena četvorka sve vrijeme je smišljala igre kojima su pokušavali da zadrže priseban duh. U jedan šal sakrili su šahovske figure koje su napravili od komadića kartonske ambalaže i slobodno vrijeme provodili su igrajući šah. Mladići su na kraju uspeli da spasu svoje živote tako što su ih džihadisti pustili tek kada su za njih plaćene otkupnine.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.