Elektronske lične karte skratit će vrijeme čekanja na šalterima

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine usvojilo je na ovosedmičnoj sjednici prijedlog ministra komunikacija i prometa Ismira Juske za uspostavljanje Ureda za nadzor i akreditaciju ovjerilaca čije je uspostavljanje propisano Zakonom o elektronskom potpisu 2006. godine.

Time će biti omogućeno brže i lakše uspostavljanje elektronske uprave, što podrazumijeva uvođenje raznih elektronskih usluga (e-Servisa) namijenjenih građanima, poslovnim subjektima te javnoj upravi.

Ovim korakom, kaže Jusko, BiH je bliža Evropskoj uniji u smislu stvaranja mogućnosti da implementira iste e-usluge koje su jedinstveno implementirane za sve članice EU, kao i omogućiti priznavanje e-potpisa i e-poslovanja između BiH, EU i trećih zemalja.

Također, bit će omogućeno i Agenciji za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka (IDDEEA) da implementira elektronske lične karte koje će omogućiti bh. institucijama da pružaju elektronske usluge prema građanima.

Te usluge odnose se na elektronske prijave poreza, elektronsko zdravstvo, elektronsko obrazovanje, elektronsko poslovanje, elektronsko upravljanje dokumentima i sve druge usluge koje trebaju biti dostupne građanima i poslovnim subjektima da ne bi morali dolaziti na šaltere, čime će uštedjeti vrijeme.

Kako je danas najavljeno iz Ministarstva komunikacija i prometa, u narednom periodu i dalje će se intenzivno preduzimati aktivnosti na potpunoj operacionalizaciji Ureda te na izradi Pravilnika o primjeni elektronskog potpisa koji su predviđeni Zakonom o e-Potpisu BiH.

Uspostavljanjem Ureda za nadzor i akreditaciju ovjerilaca, kao i izradom Pravilnika o primjeni elektronskog potpisa se očekuje puna primjena Zakon o elektronskom potpisu, Zakon o elektronskom pravnom i poslovnom prometu te Zakona o elektronskom dokumentu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.