EMINA IHTIJAREVIĆ (A-SDA): Reformisati javni zdravstveni sektor u BiH

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Bosna i Hercegovina ima velike potencijale u privredi, ekonomiji i turizmu. Na žalost, takva situacija nije i sa javnim zdravstvenim sektorom koji na žalost još uvijek nije reformisan. Jedan od ključnih segmenata usluge prema građanima jeste i reforma zdravstvenog sektora koji je trenutno u nezavidnom položaju. Zastarjela tehnologija, duge liste čekanja i sve veći odliv stručnog kadra su svakodnevni problemi sa kojima se susrećemo.

Opredjeljeni smo da svoje najveće potencijale stavimo u funkciju razvoja zdravstvenog sektora i na taj način omogućimo građanima da dobiju kvalitetniju uslugu. Unapređenje zdravstvenih kapaciteta je preduslov za ekonomski razvoj naše države. Briga o javnom zdravstvenom sektoru znači bržu integraciju naše države u Evropsku uniju. Uloga državnih organa u upravljanju zdravstvom mora doći do većeg izražaja.

Sredstva za implementaciju ovog cilja su, prije svega, naučno i strateško planiranje, te osavremenjavanje opreme i formiranje napredne naučno-tehnološke baze u zdravstvenim institucijama. Spremni smo raditi na suzbijanju sve veće korupcije u zdravstvenom sektoru, jer su istraživanja pokazala kako je on najranjiviji. Na žalost, sa ekonomskim kolapsom i nastupanjem socijalne nesigurnosti korupcija je uzela svoj danak.

Zato smatramo da ne postoji više nijedan razlog ili opravdanje da se ovakvo stanje zadržava. Također jedan od problema u zdravstvu je da se pacijent ne tretira kao klijent, kao neko ko zdravstvenu uslugu kroz svoje osiguranje plaća. Ovdje se dijelimo na korisnike i pružaoce usluge. U svemu tome izgubio se čovjek, a on je osnova i centar svega.

Čvrsto smo ubjeđeni da ukoliko A-SDA Visoko dobije podršku građana Bosne i Hercegovine da ćemo doprinijeti promjenama i napretku u javnom zdravstvenom sektoru. Također se nadamo kako će građani prepoznati naš Program koji predstavlja novi početak i novu šansu za Bosnu i Hercegovinu.

ihtijarevka.png-0

Emina Ihtijarević

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.