ERMIN DLAKIĆ: Posao načelnika u Visokom sveden je na samopromociju

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Ermin Dlakić je kandidat SDP-a za načelnika Općine Visoko na predstojećim lokalnim izborima. U intervjuu za portal Radiosarajevo.ba, Dlakić je otkrio koji bi to bili prioriteti njegove administracije, šta bi predstavljala njegova pobjeda za stanovnike općine Visoko, te šta misli o radu trenutne načelnice.

Po čemu se Vaš program razlikuje od programa ostalih kandidata?

Program rada koji sam izradio razlikuje se od drugih kandidata za načelnika općine Visoko prema viđenju životnih potreba naših stanovnika i naših privrednika.

Radeći u JKP „Visočica“ d.o.o (sada je promijenjeno u JKP Visoko d.o.o) i rješavajući probleme komunalne djelatnosti direktno smo bili vezani najviše s općinskom administracijom, kao i s ostalim nivoima vlasti. Kroz ove poslove sam lično uvidio koji su aktuelni životni problemi naših stanovnika, privrednika i gdje su slabe tačke u radu općinske administracije (kako izvršne tako i zakonodavne vlasti).

Osnovni posao općinskog načelnika se zasniva u širem smislu rješavanje komunalne djelatnosti i druge poslove koji su također vezani za rješavanje osnovnih poslova.

Program sam koncipirao kao tehničko lice jer su takve trenutne potrebe stanovnika (za rješavanje vodosnabdijevanja, kanalizacionih sistema, rješenje za komunalni i industrijski otpad, lokalnih puteva, ekoloških problema, socijalno-sigurnosni, prostorno-planska dokumentacija koja sublimira sve gore nabrojane segmente sukladno prema zakonskim normativima).

Rješavanjem ovih životnih problema primjenjujemo tehničke normative bez ikakve politike jer na nivou općine u poslovima općinskom načelnika je 5% gdje odlučuje politika, a 95% poslova je tehnička strana. Poslovi gdje odlučuje politika na nivou lokalne zajednice jesu npr. redoslijed rješavanja naselja u planu vodosnabdijevanja (gdje nije u kontradiktornosti s tehničkim rješenjima), zatim redoslijed rješavanja kanalizacije kao i redoslijed rješavanja puteva. Sve ostalo su tehnička rješenja koja trebaju dati najbolje rezultate za naše stanovnike i privrednike, a glavni uvjet je životni standard naših stanovnika.

Šta bi Vaša pobjeda značila za ugrožene kategorije stanovništva i generalno ljudska prava u Vašoj općini?

Implementacijom moga programa rada poboljšava se život svih stanovnika općine Visoko uz urgentno i blagovremeno djelovanje na najugroženije kategorije stanovništva i odmah stvaranje preduvjeta za nova zapošljavanja u postojećim i novim privrednim subjektima.

Program stvara bolje i efikasnije uvjete za rad privrednih subjekata (kroz jednostavnije, jeftinije i brže administrativne postupke, rješavanje potrebne infrastrukture za normalan rad privrede i rješavanjem kvalitetne prostorno-planske dokumentacije koja treba da bude glavni oslonac privrednog razvoja za privredne subjekte i niz drugih aktivnosti). Odmah se rješava problem domaćinstava koja nemaju ni jednog uposlenog, zatim teško oboljele i sve druge čije potrebe zahtijevaju hitno djelovanje.

Kroz kvalitetnu i efikasnu organizaciju općinske administracije s vrlo jednostavnim i kontroliranim postupcima u radu, sa stimuliranim uposlenicima možemo dobiti kvalitetne planove koji zadovoljavaju jednakopravno sve stanovnike i time je riješen i problem ljudskih prava.

Koji su Vaši konkretni planovi za poboljšanje života u Vašoj lokalnoj zajednici?

Kompletan program je koncipiran da u svakom segmentu života i rada naših stanovnika se poboljšava. Nabrojat ćemo osnovne segmente za poboljšanje života :

Jednostavniji, jeftiniji i brži administrativni postupci

Donošenje kvalitetnijih planova:

Vodosnabdijevanje (velike se uštede postižu)
Kanalizacionih sistema (velike uštede, direktne i indirektne)
Kvalitetno tehničko rješenje za komunalni i industrijski otpad (milionske uštede na godišnjem nivou)
Novi način rješavanja putne infrastrukture (lokalni putevi) uz koordinirano prethodno završavanje svih podzemnih instalacija (vrlo velike uštede).
Ovim uštedama osiguravamo sredstva tamo gdje trenutno nedostaju, a to su:

Nove poticaje za privredu i poljoprivredu
U zdravstvo i socijalnu zaštitu
U obrazovanje, kulturu, sport i turizam
U sigurnost naših stanovnika
U ostale ekološke segmente

Šta biste izdvojili kao najveći problem stanovnika Vaše općine?

U programu su obrađeni najvažniji životni problemi naših stanovnika. Međutim, mišljenja sam da je najveći problem u općini Visoko, te koji zahtijeva uključivanje svih u Visokom, jeste kvalitetno rješenje za industrijski i komunalni otpad, jer jedino kvalitetno rješenje rješava najveći ekološki problem , a stanovnici i privrednici dobivaju kvalitetnu i cjenovno prihvatljivu uslugu prilagođenu životnom standardu našeg sugrađana.

Kako komentirate rad aktuelne načelnice?

Rad nije odgovorio potrebama naših stanovnika i život im je teži nego prije četiri godine. Sam rad je najviše bio dnevno politički, ne uključujući struku u donošenju planova koji su u vrlo malom procentu realizirani i nikada neće moći biti u potpunosti dovršeni.

Zadnje dvije godine posao načelnika sveden je na samopromociju da bi se obezbjedio još jedan mandat, a svi stanovnici postaju samo veći gubitnici.

(Visokoin.com / Radiosarajevo.ba / Naim Kavazić)

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.