EU: Nismo nadležni za ćirilicu u Vukovaru

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Zaštita manjina je važna vrijednost za Evropsku uniju, ali Evropska komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina, jer ta nadležnost pripada državama članicama EU koje donose odluke o manjinama, navela je u utorak Tove Ernst iz medijske službe EK-a.

“Zaštita manjina je princip koji se izričito spominje u Ugovoru o EU. Povelja o osnovnim pravima u EU zabranjuje diskriminaciju na osnovu pripadnosti nacionalnoj manjini. Međutim, Komisija nema opštu nadležnost u pogledu manjina, naročito u odnosu na pitanja priznavanja statusa manjina, njihovo samoopredjeljenje i autonomiju, odnosno upotrebu regionalnih ili manjinskih jezika”, izjavila je Ernst za Tanjug, odgovarajući na molbu upućenu Evropskoj komisiji da prokomentariše ukidanje ćirilice u Vukovaru.

Prema njenim riječima, države članice zadržale su opšta ovlaštenja pri donošenju odluka o manjinama, a odredbe Povelje osnovnih prava tiču se država članica EU samo kada se primjenjuju zakoni EU.

Gradsko vijeće Vukovara izglasalo je u ponedjeljak izmjene gradskog Statuta koji više ne predviđa postojanje dvojezičnih tabli, odnosno ćirilično pismo, na gradskim ustanovama, institucijama, trgovima i ulicama u tom gradu.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.