Evropska komisija odobrila BiH šest miliona KM za traženje nestalih

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Delegacija Evropske komisije je pojasnila da je BiH aplicirala u sklopu pretpristupnih fondova sa projektom vrijednim oko šest miliona KM za podršku aktivnostima Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP). U Direkciji za evropske integracije BiH kazali su da je projekat značajan radi jačanja forenzičkih kapaciteta.

– Cilj projekta ‘Podrška BiH u rješavanju problematike nestalih osoba’ je da ojača forenzičke kapacitete BiH. Planirana je podrška institucijama sudske medicine, nastavak tehničke podrške za lociranje i iskopavanje prikrivenih grobnica, te održavanje pristupa testiranju DNK i pronalaženju podudarnih uzoraka – rekli su iz Direkcije za evropske integracije.

Projekat također predviđa i sistematski proces prikupljanja dodatnih uzoraka krvi od rodbine nestalih s ciljem identifikacije ostataka u mrtvačnicama u BiH, te podizanje stope identifikacije i značajno smanjenje broja neidentifikovanih ostataka.

Evropska komisija je glavni donator ICMP-a, te se od 2004. godine sredstva koriste za podršku aktivnostima na prikupljanju i procesuiranju DNK uzoraka od članova porodica nestalih osoba, te kompletiranju posmrtnih ostataka, kao i aktivnostima komuniciranja s javnošću u regiji i zemljama EU s velikim brojem izbjeglica iz regiona.

Dosada je Evropska komisija ukupno izdvojila više od sedam miliona eura za rad ICMP-a u BiH. Prema projektu, nadzor nad utroškom sredstava vrši Evropka komisija.

U BiH se još traga za oko 8.000 osoba nestalih nakon sukoba od 1992. do 1995. godine, a trenutno je u toku i projekat recizije mrtvačnica u zemlji, za koje se sumnja da sadrže ostatke nekih od stradalih tokom rata.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.