Fatih Hasanović sklopio sporazum o priznanju krivice

Podijeli na Facebooku Tweet Google+ LinkedIn

Nekadašnji pripadnik terorističke organizacije Islamska država (IDIL) Fatih Hasanović sklopio je sporazum o priznanju krivice da se pridružio ovoj organizaciji u borbama u Siriji.

Sporazum, čiji detalji na suđenju danas nisu otkriveni, Sud BiH će naknadno razmotriti.

Nakon što je sklopio sporazum o priznanju krivice, postupak protiv Hasanovića razdvojen je u odnosu na Enesa Mešića, Jasmina Jašarevića, Mirzu Kapića, Salka Imamovića, Adema Karamuju, Fikreta Hadžića, Ibrahima Delića i Samira Hadžalića.

Prema navodima iz optužnice, oni su u drugoj polovini 2013. i 2014. godine napustili BiH i priključili se terorističkoj organizaciji Islamska država.

U ovoj grupi bio je i Emin Hodžić, ali je postupak protiv njega nedavno razdvojen nakon što je priznao krivicu. Sporazum, kojim je predložena godina zatvora, Sud BiH još nije razmatrao.

Nakon što je Hasanović u pratnji advokata Mirze Kovača napustio sudnicu, u korist Tužilaštva BiH iskaze su dali Marko Popović iz Agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) i Mario Janeček iz Ministarstva sigurnosti BiH, prenosi Birn.

Popović je govorio o tri fotografije pronađene u računaru Fikreta Hadžića, na kojima su naoružane osobe. Svjedok je pretpostavio da su fotografije nastale na području zahvaćenom ratom.

Janeček, koji radi u Odjeljenju za borbu protiv terorizma u Ministarstvu sigurnosti, svjedočio je o terorističkim organizacijama Islamska država i Al Nusra, koje je Vijeće sigurnosti UN-a u maju 2013. godine proglasio terorističkim.

Suđenje se nastavlja 21. marta.

Više vijesti
KOMENTARI

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora, a ne nužno i stavove internet portala Visokoin.com. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja. Portal Visokoin.com zadržava pravo da obriše komentar bez najave i objašnjenja. Zbog velikog broja komentara Visokoin.com nije dužan obrisati sve komentare koji krše pravila.